Нанси Пелоси
На снимката: Нанси Пелоси

Няма „абсолютно никакъв шанс“ търговска сделка с Обединеното кралство да мине в Конгреса на САЩ, ако Лондон наруши пакта си за Брекзит с ЕС за ирландската граница, предупреди председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, цитирана от „Политико“.

„Споразумението за Разпети петък (подписано през 1998 г. и сложило край на кървавия политически конфликт в Северна Ирландия – бел. ред.) е основата на мира в Северна Ирландия и вдъхновение за целия свят – заяви Пелоси в изявление – Обединеното кралство трябва да спазва протокола, подписан с ЕС, за да осигури свободен поток на стоки през границата /на Северна Ирландия/. Ако Великобритания наруши международен договор и Брекзит подкопае споразумението от Разпети петък, няма да има абсолютно никакъв шанс търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство да мине през Конгреса.“

За да подчертае своята теза, тя добави:

„Споразумението от Разпети петък е ценно от американския народ и ще бъде защитено с гордост в Конгреса на Съединените щати.“

Изявлението на Пелоси идва, след като правителството на Обединеното кралство представи законопроект за отстъпление от части от споразумението за оттегляне, подписано с ЕС, като по този начин нарушава международното право.

Предложеното законодателство ще позволи на Обединеното кралство едностранно да определи кои стоки, пътуващи от остров Великобритания до Северна Ирландия, трябва да бъдат обект на мита. В Споразумението за оттегляне обаче се казва, че това ще бъде решение на Съвместната комисия, съставена от представители на Обединеното кралство и ЕС.

Брюксел реагира с гняв на действията на Лондон и предупреди, че този ход може да ознаменува края на всякакви сериозни опити за договаряне на организирано излизане на Великобритания от най-големия търговски блок в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!