Тричленният състав на Административния съд в София отмени наредбата за поскъпване на билетчето в София на 1,60 лв. на основание, че е незаконосъобразна.

Делото от миналата година беше образувано по жалби на граждани и сдружението „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“ срещу наредбата, приета от Столичния общински съвет, в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Припомняме, че Съдът даде ход на делото в началото на месеца, на 10 февруари. Тогава единият от жалбоподателите – Любен Хаджиев от Сдружение за свободен градски транспорт, заяви, че постъпилите приходи от увеличението на цената за еднократно пътуване, са едва 14%. Според него, това води до логиката, че пътниците са намалели по-скъпия билета, а автомобилният трафик се е увеличил.

Защитникът на СОС – адвокат Георгиев, оспори всички твърдения, че решението да се повиши цената е необосновано. От Центъра за градска мобилност също мятат, че поскъпването на билета е абсолютно законосъобразно и основателно.

От дружеството изчисляват, че с 14 млн. лева са се увеличили приходите на градския транспорт на София. Те твърдят, че са постигнали търсения ефект – да се продават повече абонаментни карти, а не еднократни билети. Допълнителните средства обаче щели да се ползват за текущи разходи, а не за инвестиции и подобряване на услугата, както беше обещано.

Цената на билета за еднократно пътуване се повиши с 60% и така от 1 юни миналата година софиянци плащат 1,60 лв. Тогава общинарите изчислиха, че пътуването струвало 1,64 лв. От Центъра за градска мобилност казаха, че по този начин целят да стимулират купуването на карти и не повишиха тяхната цена. Тъй като се появиха съмнения, че с повишаването на цената, ще се увеличат и гратисчиите, СОС вдигна и глобите – от 20 на 40 лв.

Като съпътстваща причина се изтъкна и повишаване на качеството на предлаганата услуга. До 2019г. Столичната община е планирала пътниците да се возят в 300 нови автобуса.

СОС съобщи, че предвиждат нова система за таксуване, която да позволи измерването на време или разстояние.

Очаквано скъпото билетче беше посрещнато с протести от столичани, които си отпечатаха билетчета с лика на кмета на София Йорданка Фандъкова и нарекоха „Фандъчки“.

След повишаването цената на абонамента за еднократно пътуване стана ясно, че всеки трети софиянец използва или ще започне да използва автомобила си, не само защото е по-бързо, но и вече по-евтино и удобно от градския транспорт.

Всеки пети пък признава, че ако може, пътува гратис.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук