Правителството предлага на Румен Радев да освободи от длъжност главния секретар на МВР Георги Костов. Това съобщи след заседанието на кабинета служебният вътрешен министър Пламен Узунов. Мотивът на правителството е, че има данни, че в периода 2015-1016-та му е оказван политически натиск за смяна на петима високопоставени служители на МВР.

Става дума за началниците на областните дирекции на МВР в Ловеч, Плевен, Монтана, Перник и Видин. Всички били назначени от министъра на вътрешните работи в правителството на Орешарски Цветлин Йовчев. През периода 2015-2016-та те били викани от Костов, който им заявявал, че трябва да освободят постовете, които заемат и да бъдат преназначени на друга ръководна длъжност. След разговорите с главния секретар трима от директорите напуснали системата, един бил преназначен като издирвач, а друг – уволнен.

«Засегнат е един от основните принципи на МВР – политическия наутралитет. С действията си той (Георги Костов) е накърнил интересите на МВР», е заявил служебният министър Пламен Узунов. „Доброволно“ са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности. Натискът е бил политически“, добави още Узунов.

Информация, че Узунов иска оставката на Костов беше  разпространена миналата сряда. Мотивът за искането на Узунов, бил че Костов е човек на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова. (Ако е така – отново се прекрачват границите на политическия неутралитет.) Ден по-късно по отделно служебният министър и главният секретар на МВР отрекоха това твърдение на медиите.

По време на брифинга след заседанието на МС, Узунов не отговори защо преди седмица е твърдял, че Костов няма да бъде сменян.

Узунов и Костов са в обтегнати отношения от близо две години. През 2015-та главния секретар на МВР отправи обвинения към Узунов, който тогава оглавяваше полицията в Пловдив, за прикриване на случай, при който 24-годишен шофьор блъснал и убил мъж на пешеходна пътека, но инцидентът не бил докладван на прокуратурата. По този случай, през лятото на 2015-та главният прокурор Сотир Цацаров сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова, а Пламен Узунов подаде оставка като директор на Областната дирекция на МВР в Града под тепетата.

До назначаването на нов главен секретар, правомощията на Узунов ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. Служебният министър няма да прави номинация и предпочита това да направи редовно избрано правителство.

Главният секретар на МВР обясни пред БНР, че е разбрал от новините за предложението на Министерски съвет той да бъде отстранен. Костов заяви че ще търси правата си по съдебен ред. Той допълни, че  до момента  „не е  професионално сезиран“ от никой в МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук