Десетки бойци на терористичната групировка „Ислямска държава” са ликвидирани при въздушни удари на турските военновъздушни сили (ВВС) в Сирия през последните 72 часа.

Най-малко 11 терористи са били убити в сряда, съобщава ТАСС, цитирайки турския ТВ канал „Хабертюрк. Според телевизията в хода на операция „Ефратски щит“ турската авиация е нанесла удари по 12 цели на екстремистите в района на град Ал Баб. Унищожени са три техни убежища, два контролни пункта и скривалище с оръжие.

В понеделник „Дейли Сабах” съобщи за ликвидирани общо 48 бойци на „Ислямска държава”, също при операция в Ал Баб. В изявление военните посочиха, че при акцията са унищожени и 246 терористични мишени, включително укрития, защитни позиции, командни центрове, оръжия и превозни средства, принадлежащи на екстремистите.

По-рано САЩ обявиха, че засилват подкрепата си за турските войски в борбата срещу джихадистите, предаде „Ващингтон поуст”. Според източници на вестника от администрацията на САЩ американската авиация вече е започнала да събира за турската страна разузнавателна информация за позициите на Даеш в северозападната част на Сирия. По-нататък Вашингтон ще усили и подкрепата си за турското настъпление срещу сирийския град Ал Баб.

Решението е взето след няколко седмици консултации между представители на външните и военните министерства на Турция и САЩ. САЩ ще подкрепят турските сили с удари по позиции на екстремистите, предоставяне на оборудване и евентуална помощ от съветници от специалните части на САЩ. Същата подкрепа получават и представителите на умерената сирийска опозиция.

От 24 август ВВС на Турция провеждат заедно с бойци от Свободната сирийска армия операцията „Ефратски щит“. Нейна цел е прочистване на граничния регион в Сирия и създаването там на де факто зона за сигурност, посочва ТАСС.

В момента турската армия и сирийската опозиция се опитват да изтласкат „Ислямска държава“ от град Ал Баб.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук