Турция отправи двусмислено послание към България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата.

Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система, заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Думите на Мюфтюглу идват след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС. Ограничението беше заложено в Изборния кодекс още в началото на лятото и тогава официална Анкара не реагира по никакъв начин. Сега обаче, според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Турция ще продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани, живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец”, заяви още говорителят на турското външно министерство.

Изказването на Мюфтюоглу, стана повод за коментара на председателя на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов, пред радио „Фокус“:

Изявлението на турския министър e поредната форма на политическа агресия от страна на Турция към страната ни и вътрешните ни работи. Ще бъде направено всичко, за да бъде опорочен изборният процес от гледна точка на неговата законност и честност. Винаги досега изборният процес в Турция е бил опорочаван, турската държава винаги досега умишлено е манипулирала изборите. Досега го правиха чрез изселническите организации, под команда на Турската държава. Там не се извършваше гласуване, а преброяване на „овцете“. Сега, обаче, новият момент е директна намеса на турски министри, на турския посланик – нещо, което трябва да се приеме като доста притеснително и брутално, поясни Симеонов.

В същото време Мюфтюоглу отрече твърденията на българското външно министерство, че Турция осигурява „финансови стимули” за гласуване на хората с българско гражданство, пребиваващи в Турция.

Припомняме, че във вторник, 7-и март,  българското външно министерство привика посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ.

„Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи”, посочиха от МВнР.

В края на миналата седмица турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за политическата партия ДОСТ. Освен това турското правителство реши българските граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция и на практика са нелегални, да могат еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат в България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март. Турция обтегна двустранните си отношения с Германия и Австрия във връзка с опитите на турски политици да участват в предизборни митинги в двете страни.

Партията на Лютви Местан ДОСТ е заявила публично намеренията си да партнира на ГЕРБ, след предсрочните парламентарини избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук