България вече не е на първо място по най-нисък корпоративен данък сред държавите членки на ЕС. Страната ни бе изместена от Унгария, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата.

От началото на 2017г. данъчната тежест за фирмите в Унгария бе намалена на 9 на сто от досегашните 19% за големите фирми и от 10% за малките и средни фирми. Така свиването на ставката е 53 на сто за големите фирми, а за малките и средни предприятия е 10%. В Унгария за 2017 година се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата  със 17.5 на сто, което е от 350 евро на 412 евро,  на базата на споразумение между правителството и социалните партньори.  От БТПП коментират, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица.

Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария, са намалени с 5%. Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките. За съжаление обаче в България към момента се коментира само въпросът относно вдигането на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, посочват още от БТПП.

Според организацията увеличението на минималната заплата трябва да бъде балансирано с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук