Отбелязваме една черна дата от българската история – почитаме 144-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Толкова години по-късно обаче, редица историци продължават да спорят дали годишнината от обесването на Апостола трябва да се отбелязва в цялата страна на 18-и или на 19-и февруари. Историците от общинския комитет „Васил Левски” са категорични, че приемането на датата 19-и е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.

Днес от 11.00 часа в Националния исторически музей в столицата ще се състои урок по родолюбие. По същото време от площад „Освобождение” ще тръгне „Патриотичен марш”, който ще завърши с поклонение и поднасяне на венец пред Паметника на Левски. Почетни караули ще има пред редица паметници на Дякона в цялата страната.

 „Наистина идеите на Левски трябва не само да бъдат предавани от поколение на поколение, а трябва да бъдат и изпълнени тези идея, и си мисля, че децата още в детска възраст, когато започнат да четат книжки за Левски, когато видят какво е представлявал Васил Левски, може би в бъдеще ще решат да реализират тези идеи, защото за 139 години от Освобождението на България до днес нито една от идеите на Левски не е  реализирана”, коментира проф. Иван Стоянов – бивш ректор на Великотърновския университет и председател на Фондация „Васил Левски”

ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

 

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

 

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

 

Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

 

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

Христо Ботев*

* „Обесването на Васил Левски” е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г., защото не е включена в „Песни и стихотворения”. Напечатана е в „Календар за 1876 година” под образа на Васил Левски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук