Три години, след като загуби от Новак Джокович на полуфинала на Уимбълдън Григор Димитров отново стигна до тази фаза на турнир от Големия шлем, пише „Фигаро спорт”. В деня на мача на първата ракета на България срещу испанеца Рафаел Надал  изданието представя 5 любопитни факта за Григор Димитров.

1. Наричат го „Бейби Федерер”

Често наричат българина „новият Роджър Федерер”. Най-доброто му представяне до момента е през 2014 година, когато достигна до полуфинал на Уимбълдън и на четвъртфинал на Аустрелиън Оупън. Бившото протеже на треньора Патрик Муратоглу през 2014 година достигна до 8-мото място в Световната ранг листа по тенис. Мнозина правят сравнения между двамата тенисисти заради сходната им игра.

„Григор Димитров може и да е близък по игра до моята, но не е същиият играч като мен. А също приличах по игра на Пийт Сампрас, но винаги съм казвал на хората – не съм Пийт Сампрас. При Григор е същото – той не е Роджър Федерер. Той е Григор Димитров. Той си има собствен стил на играя и своя идентичност”, каза Федерер преди полуфинала на Григор Димитров срещу Рафаел Надал.

2. Изпускал е нервите си на корта

През 2015 година Григор Димитров изпусна спечелването на пета титла в кариерата си на мастърса в Истанбул. Българинът загуби със 7:6(5), 6:7(4), 0:6 финала на турнира на клей в Истанбул срещу аржентинеца Диего Шварцман. По време на мача Димитров изпусна нервите си в изблик на ярост. Той скъса кордажа на ракетите си цели пет пъти във финала. Това го вбеси и в третия сет той счупи три ракети. Последният случай бе в шестия гейм, за който бе санкциониран от съдията с наказателен гейм (резултатът бе 40:40) и на практика се предаде в края на двубоя.

„Напълно се контролирах. Има моменти, в които това не служи за нищо”, каза той пред френския в. „Екип”. „При всички случаи това не е моят стил. В този момент си казах: „Радвам се, че го направих. Всички сме хора. Извиних се за Диего (Шварцман) в съблекалнята. Казах му, че съжалявам, че той спечели първата си титла при такива условия. Той каза, че разбира напълно. Има хора, които са преживявали такъв вид емоции на корта, те ще ме разберат”, сподели още Григор пред изданието.

3. Преобразен е от новия си треньор

В Бризбей, точно преди Откритото първенство по тенис на Австралия, Димитров спечели първата си титла от юли 2014 година, като премина през трима играчи в топ 10. Доминик Тийм (поставен по номер 8), Милош Раонич (3) и Кей Нишикори (5). Доста добро представяне за играч, който никога не е печелил срещу двама тенисисти от елита в един и същи турнир.

Работи с новия си треньор Дани Вардерду от юли 2016 година.

Преди да започне работа с бившия треньор на Анди Мъри и Томаш Бердих, българинът регистрира седем поредни загуби в девет мача.

„Когато започнах да работя с Дани научих много за себе си и започнах да вярвам повече в себе си”, каза Димитров.

4. Сърцеразбивач

През 2013 г. италианското издание на списание GQ определи Григор Димитров за най-стилен играч. Излизал е с тенисистките Серена Уилямс и Мария Шарапова, с която връзката му продължи три години. През 2015 г. тенисистът заяви, че спортът е основният му приоритет. „Сега съм фокусиран върху тениса и съм сигурен, че резултатите ще дойдат скоро. Това лято беше ново начало за мен”, каза тогава Димитров.

„Влюбих се в тениса преди години, но тогава бях в състояние да изживея напълно това чувство. Когато сутрин се събудя се чувствам доволен, че мога да отида на тренировка”, споделя Григор.

Освен в тениса той е влюбен и в Никол Шерцингер, бивша вокалистка на групата Pussycat Dolls и бивша приятелка на пилота от Формула 1 Люис Хамилтън.

5. Пее фалшиво

Българската тенис звезда заформи вокално трио заедно с Роджър Федерер и Томи Хаас. Тримата тенисисти изпяха Hard To Say I’m Sorry на американската група Чикаго, докато музикалният продуцент Дейвид Фостър им акомпанираше на пианото. Музикантът ги насочваше, като им даваше знаци, кога трябва да се включат. Класическата песен от 1982 г. не бе избрана случайно, тъй като Фостър е един от създателите й.

Роджър Федерер пусна клипче от изпълнението в социалните мрежи с думите: „Стартираме момчешка група“.

Оказа се, че спортистите имат повече проблеми с гласните струни, отколкото с ракетите, пише „Фигаро спорт“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук