Турция може да анулира споразумението за реадмисия на бежанци, договорено миналия март с ЕС заради отказа на Гърция да екстрадира осемте турски военни, потърсили убежище в страната след опита за преврат миналото лято. Това става ясно от съобщение на турското външно министерство, цитирано от АФП.

„Ние ще вземе нужните мерки, като тук става въпрос за анулиране на споразумението за реадмисия на бежанци”, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу в интервю за турския ТВ канал ТРТ.

Не за първи път Турция заплашва Европа с отмяна на споразумението за овладяване на бежанската вълна. Подобни предупреждения бяха отправени и заради отказа на Брюксел за въвеждане на безвизов режим за турски граждани, както и след замразяването на преговорите за членство на Турция в ЕС.

По-рано днес южната ни съседка изпрати второ искане за екстрадиция на осемте турски военни.

Припомняме, че в четвъртък Върховният съд на Гърция постанови служителите на армията да не бъдат връщани в родината им. В светлината на това решение турското външно министерство разпространи становище, според което ще бъдат преразгледани отношенията с Гърция. „Ще извършим всеобхватна оценка относно това, как даденото решение ще повлияе върху сътрудничеството между двете страни в борбата срещу тероризма и върху други общи двустранни или регионални въпроси“, предупредиха от ведомството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук