Цената на водата в София вероятно  ще поскъпне от 1 април тази година с 18 на сто, каквото бе и първоначалното намерение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Така кубик вода в София, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, вече ще се плаща от домакинствата по 2.16 лв. Това изчислиха от БНР на базата на публикуван днес протокол на закритото заседание на КЕВР. Членовете на регулатора не са били съгласни да бъде върнат за преработка бизнес-плана на „Софийска вода” За това е настоявал единствено председателят на комисията Иван Иванов. В своите мотиви той посочва, че прилагането на нормата на възвращаемост от 17% не е задължително условие за КЕВР при определяне на цената на водата. Според него тази норма не е икономически обоснована, което води до нарушаване на нормативните разпоредби на регулатора.

Най-големият проблем обаче се оказва високата норма на възвръщаемост от 17%, която е гарантирана на „Софийска вода”. Според КЕВР и според Столичния общински съвет това е икономически необосновано, въпреки че е заложено в концесионния договор и според част от членовете на комисията, тя не може да бъде променяна. Предложението нормата на възвръщаемост да бъде намалена до десет на сто предизвиква дискусиите.

Най-сериозни критики са отправили Ремзи Осман и Светла Тодорова, става ясно от протокола. Според Осман не може в последния момент комисията да променя мнението си и да иска връщане на бизнес плана на „Софийска вода”. По думите му предложеното решение няма да издържи юридически в съда.  Осман припомня и платените от България 1.2 млрд. евро заради спрения проект „Белене”, като намеква, че това може да се случи и със „Софийска вода”. Той дори настоява прокуратурата да разследва как в последния момент се е стигнало да промяна на проекторешението, подготвено от работната група. Осман се аргументира с това, че ако може КЕВР да не се съобрази със заложената норма на възвращаемост от 17%, изобщо няма да се налага общината да преговаря за тяхното намаление.

В крайна сметка обаче решението за новата цена на водата в София е отложено. Работната група ще преразгледа предложението за решение. Преработеният вариант ще бъде гласуван до края на седмицата. Ако до тогава няма промяна в концесионния договор, цените ще бъдат увеличени съгласно първоначалния вариант, който предвижда скок от 18% от месец април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук