Подкрепата за германските социалдемократи отбелязва ръст през последната една седмица. Така тя вече достига 32 на сто – само един процентен пункт по-малко от консерваторите на канцлерът Ангела Меркел. Данните са от социологическо проучване на Ipsos Poll, в което са участвали 2500 души.

Левоцентристката ГСДП, която в момента е младши партньор в управляващата коалиция начело с Меркел, бележи скок в рейтингите си, след като бе оглавена от бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който е и неин кандидат за канцлер в парламентарните избори, насрочени за 24 септември.

Според проучването подкрепата за Християндемократическия съюз на Меркел и неговата сестринска баварска партия ХСС остава стабилна с подкрепа от 33%. При допустимата статистическа грешка от 2,5 процента това означава, че блокът ХДС/ХСС и ГСДП са с изравнени позиции.

Както Меркел, която се бори да спечели четвърти канцлерски мандат, така и Шулц, се надяват да сложат край на несвойствената „голяма коалиция” на техните партии и да съставят правителство с по-малки съюзници.

Според допитването дясната антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия” има спад от 1 процент и в момента за нея биха гласували 8%, докато подкрепата за Зелените и Левите остава непроменена, съответно, на 8 и 7%. Бизнес ориентираната центристка Свободна демократическа партия губи 1% и със сегашните 6% е малко над прага от 5 на сто за влизане в Бундестага.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук