Единадесети март никога няма да бъде забравен в Япония. Този следобед нацията ще замълчи, за да почете децата, майките и бащите, хилядите, чиито живот угасна за минути преди 6 години, пише „Азия таймс“.

Около 15 часа, край североизточното крайбрежие на Тихия океан, беше усетено най-мощното земетресение в писаната история на страната. Трусът продължи 6 минути и предизвика цунами, с размерите на триетажна сграда. До късния следобед, над 15 000 души бяха мъртви, други 2 500 бяха посочени като липсващи.

Десетки градове и села, над половин милион души, бяха евакуирани.

Близо 154 000 от тези хора бяха принудени да напуснат заради радиацията, след като цунамито удари ядрената електроцентрала „Фукушима”. Последваха експлозии, три от реакторите се стопиха.

Норико Матсумото е една от тях. Той живее точно на границата на евакуационната зона. Тя е и една от многото, която не вярва на обещанията на правителството и седмица след бедствието взима 12-годишната си дъщеря и бяга.

„Връщайки се назад в последните 6 години, продължавам да усещам, че ненужно изложих дъщеря си на риск”, каза тя. Матсумото е една от хилядите „доброволно евакуирани”. Пред нея обаче стои още едно предизвикателство – жилищната помощ, която държавата им осигурява, ще бъде спряна в края на този месец.

Броят на евакуираните от радиационните зони в момента наброява 123 000, тъй като властите отмениха бедственото положение в някои части на страната. Много хора обаче не вярват на правителството и не искат да се върнат назад. Броят на доброволно напусналите като Матсумото не може да се определи с точност, но се предполага, че те са около 27 000.

Съпругът й останал, защото се нуждаел от работа, за да издържа семейството си – ситуация, често срещана из между „доброволно напусналите”, която доведе до т.нар. явление „ядрен развод”.

„Малката ми дъщеря беше на 12 години. Напуснахме дома си, оставих съпруга си, приятелите си. Но тя разбра как се чувствам и че е необходимо да се махнем от там”, каза Матсумото.

„За тази злополука някак си изкараха виновни нас, обикновените хора.”

Японският министър, който отговаря за реконструкцията – Масихиро Имамура, заяви, че има напредък в събирането на опасните отпадъци и добави, че само 5% от Фукушима подлежи на евакуация.

„Замърсяването на въздуха в 95% от Фукушима не е по-различно от това в големите градове по света. Дори на някои места е по-ниско”, каза той.

По думите му, правителството възнамерява да отмени бедственото положение навсякъде до следващата пролет.

Трусът с магнитут 9 по скалата на Рихтер от 11 март 2011г., определен като най-силният в историята на Япония, предизвика три вълни цунами. Природното бедствие спря работата на АЕЦ „Фукушума” и предизвика най-лошата ядрена криза след Чернобил.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук