Сергей Цветарски.
Сергей Цветарски - председател на НСИ

Разлика от 1.5 милиона души за населението на страната дават два държавни регистъра. Това стана ясно от обясненията на Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт (НСИ) пред радио „Дарик“.
Според данните на НСИ края на 2017 броят на хората, живеещи у нас е 7.01 млн. души към, а според „Гражданския регистър за административно обслужване“ (ГРАО), който се поддържа от Министерството на регионалното развитие, то е с 1.5 млн. души повече.
Причината, според Цветарски е различната методика за обработка на данните. НСИ „прави снимка“ на моментното състояние и отчита миграцията, докато ГРАО следи само документите.


В началото на 2021 ще се проведе поредното преброяване на населението у нас. Такова ще бъде направено във всички страни от Европейския съюз. Критичната дата ще е 22 януари, а общо работата по преброяването ще продължи до 15 февруари.
Ще има възможност хората да отговорят на въпросника по електронен път, но след това ще бъдат посетени и от сътрудник на НСИ, за да потвърдят, че са го направили.
Анкетираните ще имат правото да самоопределят пола и възрастта си. Но дори да излъжат, каквито случаи е имало в практиката на анкетьорите, служителят няма право да спори. Институцията обаче може да свери обявеното с информацията, например за възрастта, в други регистри. Глобата за неотговорилите на въпросите е 160 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!