Оцелели след срутването на язоврна стена в Бразилия разказват за случилото се

Оцелелите след смъртоносното срутване на язовирна стена в бразилския град Брумадиньо се опитват да се справят с мащабите на трагедията, при която загинаха най-малко 34 души, а изчезналите са стотици. Язовирът се разкъса в петък, освобождавайки поток от минни отпадъци.

Съоръжението, собственост на миннодобивния гигант „Вале“ е бил хвостохранилище за разбиване скални късове от мината. Предназначението му е и защитно – да предпази близкият град Брумадиньо. Именно скъсването на стената на язовира е  причинила калната стихия с ширина около 150 метра, която  помете офис сградите на „Вале“ и жилищния район в близост, оставяйки километри разруха.

Брумадиньо, бразилският град в близост до мината н гиганта „Вале“, се възстановява след трагедията

Спасители от бразилска гражданска защита и военни части работеха на мястото. Участниците в хуманирарната акция описват размера на кризата: „Мината е неактивна от 2015 г. Сместа от минни отпадъци и вода излъчва остър мирис при високите температури. Положението допълнително се влошава от миризмата от  труповете на животни и хората, ”каза Едуардо Педроса, ръководител на хуманитарната спасителна операция.

Пожарната служба на щата Минас Жерайс, която даде последното потвърдено число на жертвите, каза също, че 23-ма души са били изпратени в болници. Около 250 човека обаче са безследно изчезнали, според списък, публикуван от „Вале“. Всички изчезнали са административни служители или работници в мината, каза говорител на полицията. Според „Вале“, язовирът е с капацитет от около 12,3 милиона кубически метра и е изведен от експлоатация преди инцидента.

Националната минна агенция разпореди „Вале“, най-големият световен производител на желязна руда, да спре експлоатацията на мината Corrego do Feijao, разположена близо до град Брумадиньо. Властите преразглеждат лицензите й за експлоатация. Бразилски съд замрази общо 6 милиарда реала (1,6 милиарда долара) по сметките на „Вале“, за да се покрият вредите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук