На днешното си заседание правителството одобри изграждането на скоростния път от Ботевград до Видин, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. Високоскоростният път ще струва 1,6 млрд. лева и трябва да свърже София – Видин – Будапеща, Братислава.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков уточни, че в момента средствата за изграждането на пътя не са осигурени в бюджета, но ще се съберат от постъпления от ТОЛ таксите и електронните винетки.

Кабинетът одобри и изграждането на тунел под прохода „Петрохан“, но за съоръжението се готви концесия, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

„На срещата, която направихме с колегите за Петрохан, сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Тъй като 1.6 млрд. ще отидат за пътя Видин – Ботевград. Тунелът няма финансово-икономическа обосновка към момента и сме се разбрали да го предлагаме на инвеститори, които идват в България. Държавни пари в момента не можем да обещаем, можем да обещаем всички процедури, които към момента вървят, и да кажем: ето ви го, готов е за концесиониране“, коментира Борисов, уточнявайки че става въпрос за публично-частно партньорство.

Борисов каза още, че изграждането на пътя е приоритет за правителството, тъй като по негови думи над 800 хил. камиона преминават през „Дунав мост – 2“.

След като организираха протести с искане за изграждане на магистралата, жители на Северозападна България и членове на инициативния комитет благодариха на правителството за взетото решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!