Един милиард долара ще отдели администрацията на американския президент Доналд Тръмп, за да укрепи 100 км. от границата с Мексико, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на документи от вътрешното министерство на САЩ.

Парите ще се използват за издигането на нова 77-километрова стена, а при останалите 23 км. ще бъде поставена телена ограда.

Властите се надяват, че ще могат да построят загражденията около град Сан Диего, Калифорния.

Други 2,6 млрд. долара администрацията се надява да отдели през 2018 г. за развитието на още погранични инфраструктурни обекти.

От документите става ясно, че САЩ ще инвестират милиони в укреплението на други участъци по границата, ще бъдат изградени и центрове за задържане на нелегални мигранти.

Припомняме, че дни след встъпването си в длъжност, новият президент Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико и заяви, че реализацията на проекта „ще започне веднага”. По време на кампанията си, Тръмп се закле, че ще накара Мексико да плати съоръжението, което щяло да ограничи „притока на наркотици, престъпност и нелегални имигранти в САЩ”.

От своя страна президентът на Мексико Енрике Пеня Нието заяви, че страната му няма да плаща за изграждането на граничната стена, защото това ще „накърни достойнството на страната и народа”.

В отговор, 45-ят президент на САЩ обеща да наложи мито от 20% на вносните стоки от Мексико, с което да се плати строежа.

Изграждането на граничното съоръжение ще струва около 21 млрд. долара или 9,3 милиона долара на миля за ограда и 17,8 милиона долара за на миля за стена.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук