летище Сарафово
Кадър на извършителя на атентата, минути преди случването му.

Днес се навършват 10 години от терористичния атентат на летището в бургаския квартал Сарафово. На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летището „Сарафово”, за да посетят нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса – български гражданин, както и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

На летището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония. Церемонията в памет на жертвите ще е до мястото на атентата, където е издигнат мемориален паметник. Тя ще започне в 17:00 часа днес.

Доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от летище “Сарафово”, постанови през 2020 година Специализирания наказателен съд. Подсъдимите по делото за атентата – Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, бяха обявени за виновни, като им беше наложено да платят граждански искове за неимуществени вреди. Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 млн. лв. бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.

Беше установено, че извършителят на атентата се казва Мохамад Хасан Ел Хюсеини, роден в Ливан на 27.05.1989 г. Притежавал ливанско и френско гражданство.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая доказа, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е действал в съучастие с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията „Хизбула“, за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Двамата бяха съдени задочно, тъй като по време на досъдебното производство и на съдебния процес не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с червена бюлетина на Интерпол, а до 13 държави са изпратени молби за правна помощ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук