Васил Левски

Днес отбелязваме 185 години от рождението на българският революционер Васил Иванов Кунчев, получил прозвището Васил Левски. Той е роден в Карлово на 18 юли 1837 година. Чествания ще има в цялата страна.

С тържествена света литургия в храма „Св. Николай“ в Карлово в 9:00 ч. ще започнат честванията, посветени на 185 години от рождението на Васил Левски и празника на града. Ще бъдат поднесени цветя на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. В 10:15 ч. на площад „Васил Левски“ ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. От 11:30 ч. в Националния музей „Васил Левски“ е връчването на наградите на фондацията „Васил Левски“ и комитета „Васил Левски“ в Карлово. Програмата продължава в 20:20 ч. когато от музея ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Шествието ще премине през площад „20 юли“ и ул. „Александър Стамболийски“. Тържествата ще приключат със заря от 21.00 часа.

Президентът Румен Радев ще посети Карлово, където ще участва в отбелязването на 185 години от рождението на Васил Левски. В 21:00 ч. президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

С поклонение пред паметника на Васил Левски в централната алея на хълма Бунарджика и полагане на венци и цветя от 10:00 ч. в Пловдив ще бъде почетена 185-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Слово ще произнесе Румяна Денева, ученичка в 11-ти клас на ОМГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, участник в националния проект „Народните будители и Аз“.

Град Левски, област Плевен, чества днес освен 185 години от рождението на Васил Левски, и 77 години от обявяването на селището за град. В 10:30 ч. ще бъде издигнато знамето на Община Левски и ще бъде отслужен празничен водосвет. Деца ще отправят празничен поздрав, след което ще започне гражданското поклонение пред паметника на Апостола на свободата. Програмата ще завърши с концерт пред общината от 20:00 часа.

Тържествена церемония по случай 185-годишнината от рождението на Васил Левски ще се състои от 11:00 ч. пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Борисовата градина в София, В програмата ще участват актьорите Василка Сугарева и Явор Борисов, мъжкият вокален ансамбъл „България” с ръководител Валентин Бобевски, както и Гвардейският представителен духов оркестър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук