Северна Корея е една от най-изолираните нации в света. Държавата официално забранява комуникацията с хората, които живеят извън границите й. Чуждестранните медии не могат да действат без разрешението на правителството, а туристите в страната не могат да контактуват свободно с местното население.

В средата на 2017г. САЩ забрани на гражданите си да пътуват до Северна Корея след трагедия с американския турист Отто Уармбиър. Той беше осъден на 15 години тежък труд в севернокорейски затвор, заради привидно малка обида. След това обаче той внезапно изпадна в кома и почина скоро след връщането си в САЩ.

Животът в Северна Корея хич не е лесен. Гражданите й са подложени на убийства, изнасилвания и изтезания. Гладът е широко разпространен и от това страдат най-вече децата.

25% от населението няма достъп до здравеопазване, а 20% – до условия над санитарния минимум.

За злоупотребите с човешките права дори не си заслужава да говорим.

Тоталитарният режим не позволява на хората да пътуват извън страната. Всеки, който дори само си помисли да напусне пределите на държавата, трябва да е готов да понесе сериозни последици, включително лишаване от свобода, принудителен труд, а защо не и смърт.

Има обаче севернокорейци, които не са отказали от мечтата си да напуснат диктаторската държава. Ето топ 10 на най-добрите начина за бягство от Северна Корея.

  1. ДЕМИЛИТАРИЗИРАНАТА ЗОНА

Демилитаризираната зона на Корейския полуостров е регионът, който разделя Северна от Южна Корея. Тя е дълга около 240 км. и се охранява сериозно и от двете страни.

Бягството от там е много рисковано за цивилните, защото в областта са поставени много мини, както и доста севернокорейски войници, които с удоволствие ще ви пръснат главата. Иронично, но в миналото няколко от униформените, които били на пост именно в тази зона, се възползвали от шанса и избягали.

Демилитаризирана зона

Обикновено Южна Корея предоставя убежище на такива бежанци. Това означава, че дезертьорите, на практика, не трябва да се връщат в Северна Корея до края на живота си.

  1. ЖЪЛТО МОРЕ

Жълто море е още една граница между Северна и Южна Корея. Освен това е пряк път между двете държави. Всяка една от тях, разбира се, претендира за правомощия над част от морето.

Единствената опасност, ако се опитвате да избягате от там е, че има шанс морските пехотинци да ви хванат. Севернокорейските войници няма да се поколебаят и ще ви убият.

Жълто море

Има и лъч надежда. В миналото, няколко добри плувци са успели да преплуват малкото разстояние до Южна Корея.

  1. ЯПОНСКО МОРЕ

Японско море е общата граница на Япония и Северна Корея. Освен това отделя КНДР и Русия. Маршрутът е добър за решилите да бягат от диктаторския режим.

Възможността лодка да премине морето не е изключена. Единственото предизвикателство е разстоянието, а то изобщо не е малко.

Японско море

Все пак има надежда за дезертьорите. Няколко хора в миналото са успели да си избягат през този път.

Вместо да депортират обратно бежанците, японските власти им позволяват да продължат пътуването си.

  1. ГРАНИЦАТА МЕЖДУ СЕВЕРНА КОРЕЯ И КИТАЙ

Няколко севернокрейски дезертьори са се възползвали от сухопътната граница с Китай, за да избягат от изолираната и репресивна държава. За да пропътува безопасно разстоянието до Китай, дезертьорът трябва да си сътрудничи с някои китаец или с някои, който е добре запознат с маршрута.

границата с Китай

Лошата новина е, че Китай е много враждебна към бежанците от Северна Корея. Китайските власти си сътрудничат със севернокорейските и често връща дезертьори обратно в родината им, където да бъдат изправени пред правосъдието, което в повече случаи води до екзекуция или доживотен затвор в лагер.

  1. ОЛИМПИЙСКИЯТ ОТБОР

Макар, че Северна Корея е изолирана държава, също има олимпийски отбор, както почти всички държави в света. Да си част от отбора на КНДР е хем печеливша, хем губеща ситуация.

Освен, че спортистите имат право да се възползват от спортните съоръжения на демократичните държави, отборите имат невероятните възможности да избягат от тираничния режим вкъщи.

Олимпийският отбор

Правителството на Северна Корея награждава онези, които донесат медали, но наказва атлетите и треньорите, които не успеят да победят световната конкуренция.

Това е достатъчно основание, спортистите да се опитват да избягат от режима. Макар, че обикновеният спортист не може лесно да се измъкне, участникът в олимпийския отбор има тази възможност.

Не трябва да пропускаме факта, че севернокорейските атлети са под строго наблюдавани по време на международните състезания, но бягството не би било трудно, тъй като Олимпийските игри обикновено се провеждат в демократични държави.

  1. ОТБОРЪТ ПО ФУТБОЛ

Северна Корея имаше футболен отбор, който се класира за Световната купа през 2010г. Играчите обаче не успяха да спечелят нито един мач. След като получиха 12 гола за 3 мача, севернокорейците отпаднаха от надпреварата.

Футболният отбор

Освен унижението, което претърпяха по време на шампионата, футболистите не бяха съжалени и у дома. По време на публично събитие, треньорът на отбора беше принуден да си подаде оставката и да започне работа в строителната дейност.

Единственото предимство да бъдеш част от футболния отбор на Северна Корея е, че ще имаш няколко възможности да избягаш от режима, по време на международни състезания.

4. КОНТРОЛИРАНА ТРУДОВА МИСИЯ В ЧУЖБИНА

Северна Корея има една много интересна политика – изпраща работници в чужбина, за да печелят пари. Мисията е контролирана от държавата изцяло – включително и в коя държава да бъдат изпратени.

След като работниците се завърнат у дома, правителството им взима парите. Всичко спечелено от трудещите се корейци, отива за финансиране на ядрената програма на КНДР.

Трудови мисии

Принудителната трудова мисия вече се разпростира в 45 държави, включително и в ЕС.

Условията на труд обикновено са изключително лоши и много от работниците умират още преди да успеят да се завърнат.

При тези мисии обаче, нито армията, нито шпионите, следят работниците. И така принудителната трудова мисия може да се окаже страхотна възможност за бягство от репресивния режим.

  1. ДИПЛОМАТИЧНИЯТ КОРПУС НА СЕВЕРНА КОРЕЯ

Като всяка една друга държава, Северна Корея има дипломатическа мисия, както и посолства в други държави. И макар това да звучи добре, нещата не са толкова розови.

Дипломатическите служители получават нищожни заплати и според някои източници дори са принудени да си купуват офис оборудване втора ръка.

Дипломатически мисии

Властите в КНДР дори са издали директива, според която всеки дипломатически представител трябва да се самоиздържа.

Освен това, някои дипломати на Северна Корея бяха арестувани в различни държави, защото използвали статуса си, за да прикриват престъпления.

Макар работата и животът на севернокорейския дипломат да не е лесна, това все пак е чудесна възможност за бягство от родината.

Дори има примери за по-смели дипломати: през 2016г. консулът в Южна Корея, жена му и децата му дезертираха и избягаха във Великобритания. През 1997г. пък посланикът в Египет избяга в САЩ.

  1. ЕЪР КОРИО

Северна Корея има държавна авиокомпания, наречена „Еър Корио”. Както и много други неща в страната, и тя се слави с лошо качество.

Това е единствената авиокомпания в света, която има 1 звезда.

Лошият рейтинг идва от негативните отзиви на потребителите. Пътуващите с „Еър Корио” се оплакват от недружелюбен персонал, пропагандни вестници и лоша храна.

Освен това, самолетите на превозвача имат ограничени маршрути. Например, „Еър Корио” не може да лети във въздушното пространство на ЕС.

Еър Корио

Списъкът с лошите оценки за авиопревозвача е безкраен – от използването на социалистически, стари самолети, през прожектирането на пропагандни филми за Северна Корея, та до нежелани пътници на борда.

Авиокомпанията не предлага и познатите на цивилизованата туристическа индустрия предимства, като например точки за хотели или даване на коли под наем.

Единственото добро нещо на „Еър Колио” е, че предоставя възможност севернокорейските граждани да бягат. Независимо, че самолетите на фирмата летят само от и до държави, които подкрепят режима, шанс за измъкване от диктатурата има.

Досега не е съобщавано, че на борда на самолетите да има въоръжена охрана.

  1. СТУДЕНТСКИ ОБМЕН

Студентският обмен позволява на севернокорейските ученици да уча в чужбина на разменни начала. В годините назад, има няколко регистрирани случаи на студенти, които са напуснали Китай, за да учат в Северна Корея.

Обмен

Програмата за обмен позволява на добрите студенти да учат в чужбина. Ситуацията обаче има две страни – младежите, които се завърнат в Северна Корея могат да използват знанията, които са придобили в чужбина, за да облекчат тежкото положение на бедните хора вкъщи.

От друга страна, това е добър шанс за бягство от тоталитарния режим.

В Северна Корея има и доста АБСУРДНИ ОГРАНИЧЕНИЯ. Вижте кои са те ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!