Българската природа несъмнено е едно от най-ценните ни богатства. Многобройните природни забележителности в страната ни превръщат България в неповторима и красива туристическа дестинация.

Е, явно и американският телевизионен канал CNN, също споделя това мнение и сподели в сайта си две кратки видеа, с които показва красотата на България.

Първото видео показва Национален парк „Рила” и Рилския манастир, който е един от най-значимите културни паметници в България, символ на страната ни и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Паркът „Рила” е най-големият от трите национални парка на територията на България. Тези територии са обявени за национален парк на 24 фев. 1992г. Паркът обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност. От територията на парка извира една от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход.

Второто видео показва българската столица. София е 15-ят по големина град в Европейския съюз, с население 1 307 376 души.

Градът е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България, където се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!