динозавър, фосил

Първо бъдете предупредени: ще ви трябва доста време и късмет, за да откриете някое от тези неща, но би било вълнуващо да ги намерите. Те наистина могат да ви помогнат да забогатеете направо от дивата природа, макар че придобиването им не винаги е етично. Ето и най-примамливите находки:

Синьоперкова риба тон

През 2013 година такава риба, тежка 222 килограма, бе продадена на рибния пазар в Токио за 1,8 милиона долара, или малко над 80 000 за кило – 8 пъти по-скъпо от среброто. През 2017 година същият купувач, Кийоши Кимура, собственик на изтънчен ресторант за суши, плати 615 000 долара за същата риба с тегло 212 килограма.

Покупките влязоха във водещите заглавия по света и всъщност това им е била целта. Извън желанието на кулинарите да рекламират по този начин ресторантите си, цената на синьоперковия тон е различна и се мени, като може да падне и до 37 долара на кило, но дори и така риба със средно тегло /380 килограма/ ще донесе към 14 000 долара.

Млади змиорки

Ловците на млади змиорки обикновено работят сами и ходят въоръжени, но не за да се пазят от змиорките, а от конкуренцията, която има навика да дебне наоколо и да се опита да отмъкне улова.

През 2012 година вследствие на унищожението на японските ферми за змиорки от цунами, цената на змиорките надмина 7 000 долара за килограм. Тогава една много бедна двойка от щата Мейн направи 300 000 долара за една година. При първите 33 000 долара, които получили в брой, хората не вярвали на очите си и се притеснявали да не са направили нещо нередно. Сега може би щеше е така.

През 2017 година цената се успокои на около 4 000 долара за килограм, но и ловът на млади змиорки е много по-стриктно контролиран. Те струват още по-скъпо на черния пазар.

Абалони

Този вид морски охлюви, които се измежду най-скъпите и екстравагантни морски храни, вървят по 100 долара парчето, а годишно само в Калифорния се улавят 250 000 на обща стойност 25 милиона. Сушените абалони, за които се вярва, че са афродизиак, вървят по 6 000 долара за килограм.

Шафран

Шафранът, добиван от вид минзухар, се е ползвал от векове като лекарство и афродизиак, в готварството и като багрило. За разлика от другите неща в този списък не е нужно да го търсите в дивата природа, а можете да отглеждате растенията за него. В зависимост от качеството и сезона цената на шафрана достига 15 000 долара за килограм.

Уловката е, че това е една от най-трудоемките и взискателни реколти, към които може да се насочите. Едно кило от него изисква около 210 000 цветя, заемащи площ като 3 футболни игрища. Брането става на ръка, сутрин, за да не се увреждат растенията, които цъфтят за кратко, и то ако времето е подходящо.

Бели трюфели

През 2016 година бял трюфел с тегло около 1,5 кг беше продаден на търг от къща „Сотбис“ за 61 250 долара на китайски купувач. През 2014 година екземпляр от 1,2 кг беше продаден още по-скъпо – за 330 000 долара.

Невероятните цени на белите трюфели обаче вървят заедно с редкостта им. Поколения разбирачи са се опитвали да ги култивират, но те продължават да виреят само в дивата природа.

Амбра

През 2015 година буца от тези кашалотови изпражнения /или повръщано, трудно е да се каже/, използвани в парфюмерията, бе продадена в Уелс за повече от 16 500 долара. През април 2016 двойка от Англия намери буца на стойност 70 000 долара. Накрая, през февруари 2018 г, закъсал финансово музикант, разхождащ се по брега в Югозападна Англия, намери едно парче, струващо 280 000 долара.

Това става не само в Обединеното кралство. През 2016 година рибари уловиха край бреговете на Оман 80-килограмова „канара“ от амбра и получиха 2,8 милиона долара за нея.

Злато

Класическото пресяване за злато изглежда демоде, но на някои все още им излиза късметът. Тази година златотърсач от Шотландия спечели 50 000 лири от буца, която видял на дъното на потока, в който се бил потопил с шнорхел – техника, позната като „стрелба от засада“ .

Вярно е, обаче, че повечето златотърсачи намират само малки късчета в реките, защото са необходими бесни течения, за да изкарат нещо по-голямо от жилите. Повечето злато е дълбоко под земята, практически недостъпно за аматьори. Все пак през 2016 година австралиец напипа буца от 145 унции и я продаде за 133 000 долара.

Метеорити

В изолирания град Ерфут в мароканската пустиня, бедните бербери преживяват от продажба на парчета скали от космоса. И не само те – ловците на метеорити са из целия свят. Американецът Майкъл Фармър намери и продаде около 40-килограмов метеорит за 600 000 долара, които му стигнаха за ранно пенсиониране. Той обаче се наслаждава на работата си твърде много, за да я напусне. Работата му е свързана с много пътуване  и истории за разказване. През 2011 година бил отвлечен и пребит почти до смърт от кенийски обирджии, а в Оман е бил в затвора за два месеца по обвинения в нелегална минна дейност.

Когато става въпрос за парчета от друга планета /0,1% от всички метеорити/ цените стават диви – 100 грама марсианска скала се продава за 100 000 долара, а през април 2012 година буца от Луната, тежка към 1,4 кг, бе продадена за 330 000 долара.

Динозавърски вкаменелости

Местата, представляващи интерес за палеонтолозите, са много стриктно охранявани. В Албърта, Канада, например, е разрешено да се местят кости от динозаври само ако са на частна земя, със съгласието на собственика. В САЩ частните имоти в зоните от палеонтологичен интерес представляват проблем за палеонтолозите.

През 2006 година двойка от Монтана направи откритието на живота си, като попадна на фосили от Nanotyrannus lancensis или тиранозавър-пигмей, вплетен в битка с Chasmosaurine ceratopsian, роднина на трицератопса. Цената от 7 – 9 милиона, която поискаха на търг, се оказа твърде висока за музеите и накрая двамата получиха оферта „само“ от 5,5 милиона долара, която отклониха като твърде ниска.

Балонът с динозавърските фосили, започнал да се надува през 1997 година след продажбата на тиранозавър за 8,4 милиона долара, вече спада и през 2016 година един скелет от стегозавър не намери желаещи да го купят, въпреки че бе „намален“ на 2,7 милиона долара.

Въпраки това динозавърските кости остават примамлива находка, стига да е придобита законно. Известни продажби са тази на череп на Tyrannosaurus bataar за 276 000 долара на актьора Никълъс Кейдж /върнат на Монголия, когато се разбра, че е неин/, и забележително добре запазен череп на трицератопс на 65 милиона години, който бе напазаруван за 1,8 млн. долара.

Диаманти

В тази индустрия е много трудно да се пробие и направи състояние, ако си аматьор. Но и това си има изключения. През 2015 година жена намери в разрешения за търсачи „Diamonds State Park“ в Арканзас 8,52-каратов диамант на стойност 1 милион долара. Наречен „Есперанза“, той се смята за най-скъпият, намиран в САЩ.

Има и други места за добив на диаманти, но нелегалните находки са трудни за продаване. През 2017 година пастор от Сиера Леоне намери 706-каратов диамант и го прададе на търг за 6,5 милиона долара, но тъй като разрешителното му за минна дейност било в процес на издаване, се оказа, че диамантът всъщност не е негов, и човекът получи само 40% от цената.

Да даде Господ всекиму.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!