Думата „геноцид” сама по себе си предизвиква много дискусии. Разбира се, всички искаме да си спомняме положителни исторически факти, но в човешкото развитие има страшно много ужасяващи моменти, които до голяма степен са повлияли на човечеството. Геноцидът е критичен термин, с който се характеризира безчувствено, хладнокръвно и еднопосочно престъпление. В следващата статия сме подбрали някои от най-ужасяващите престъпления срещу човечеството, пред които не можете да останете равнодушни.

КЛАНЕТО В МИ ЛАЙ: 504 жертви

На 16 март 1968г., по време на войната във Виетнам, части от американската армия избиват между 347 и 504 цивилни жители на селата Ми Лай и Ми Кхе, провинция Куанг Нгай в Южен Виетнам. Повечето жертви са жени и деца. Много от жертвите са били малтретирани и изнасилвани, осакатени и измъчвани.

Клането в Ми Лай намира широк отзвук по целия свят, като предизвиква масови обвинения във военни престъпления срещу Щатите, и намалява обществената подкрепа в САЩ за войната във Виетнам.

26 американски войници са изправени пред съда заради клането в Ми Лай, но никой не е наказан, освен командира на взвода лейтенант Уилям Кали – младши, който получава три години и половина домашен арест.

АТОМНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НАД ХИРОШИМА И НАГАСАКИ: над 222 600 убити

Преди края на Втората световна война – на 6 и 9 август 1945г., САЩ детронират две ядрени оръжия над двата японски града – Хирошима и Нагасаки. Двете бомбардировки нанасят неописуеми щети на двата града, а при тях умират над 226 000 цивилни граждани.

Етичната и правна обосновка на това действие се обсъждат и до днес.

КЛАНЕТО В НАНДЖИНГ: над 300 000 жертви

Клането в Нанджинг е епизод от историята, свързан с масовото изнасилване и убиване на над 300 000 човека. Извършено е от японските военни срещу гражданите на Нанджинг (столицата на Китай по време на втората Китайско-японска война)

Клането започва на 13 декември 1937г., денят, в който японците превземат Нанджинг, и приключва през януари 1938г.

ГЕНОЦИДЪТ В РУАНДА: над 1 000 000 жертви

При геноцидът в Руанда, за период от 100 дни, са избити над 937 000 тутси и хуту. Клането е извършено от част от две екстремистки бойни групировки на хуту – Интерахамве и Импузамугамби.

За много геноцидът в Руанда се откроява като исторически значителен не само заради големия брой убити за толкова кратък период от време, но и заради начина, по който Западните страни реагират на зверствата. Независимо от сведенията, постъпили преди започването на убийствата, и отразяването от международните новинарски медии, показващо истинския мащаб на насилието, когато геноцидът се разгръща, практически всички страни от Първия свят отказват да се намесят.

Обединените нации отказват да упълномощят за действие навреме умиротворителните си сили в Руанда, за да предприемат действия за спиране на убийствата.

АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД: над 1 500 000 жертви

Арменският геноцид е  извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население.

Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена депортация на над 1 000 000 арменци, извършени от турските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на ХІХ век. Жертвите през този период са около 300 000 души.

Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени.

Република Турция, наследник на Османската империя, възразява срещу използването на термина „геноцид“, за описване на събитията по това време, и не признава каквато и да било отговорност на турския народ или турската, или османската администрация за тези събития.

ГЕНОЦИДЪТ В КАМБОДЖА: над 3 000 000 убити

Геноцидът в Камбоджа е организиран и осъществен от тоталитарния комунистически режим на Червените кхмери, които са на власт в Камбоджа между 1975 и 1979 г.

Между 1,5 до 3 милиона души (почти 1/3 от населението на страната) са убити. Гражданската война в Камбоджа води до създаването на Демократична Кампучия от Червените кхмери, които планират да създадат форма на аграрен социализъм, основан на идеалите на сталинизма и маоизма. Последвалите политики довеждат до принудително депортиране на населението от градските райони, изтезания, масови екзекуции, използване на принудителен труд, недохранване и болести. Геноцидът завършва през 1979 г., след виетнамската инвазия в Камбоджа. До днес са открити 23 745 масови гробове.

ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В НИГЕРИЯ: над 3 000 000 жертви

Гражданската война в Нигерия започва на 6 юли 1967г. и приключва на 15 януари 1970 г. Войната се води между сепаратистите от Биафра и правителството на Нигерия.
В Нигерийската гражданска война умират близо 3 000 000 души. В крайна сметка сепаратистите се предават и победата е в полза на правителството на Нигерия, но с цената на много кръв и жертви.

ГЛАДОМОР: над 5 500 000 жертви

Думата гладомор означава масово избиване на хора чрез глад. Известен е още като геноцидът в Украйна или Големият глад. Смятан е за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите по различни оценки са няколко милиона души. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин.

Гладът през 1932 – 1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз, но терминът Гладомор се използва специално за областите, населени с етнически украинци, където гладът е най-силен. Той понякога е наричан Украински холокост, което предполага, че е умишлено организиран от властите, за да засегне украинската нация. Макар че историците все още спорят дали политиката, довела до Гладомор попада под юридическото определение на геноцид, много правителства официално са го признали за такъв.

ХОЛОКОСТЪТ: над 6 000 000 жертви

Холокостът попада в категорията на геноцида. Извършен от Нацистка Германия по време на Втората световна война. Холокостът отнема животите на над 6 000 000 евреи – 2/3 от еврейското население в Европа.

Холокост

Най-ужасните образи, които все още съществуват в съзнанието на хората, са лагерите на смъртта.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОЛОНИЗАЦИЯ В АМЕРИКА: над 100 000 000 жертви

Европейската колонизация на Америка описва историята на заселване и установяване на контрол в Америка от различни европейски сили.

Европейската колонизация започва през 1492 г., когато испанска експедиция, водена от Христофор Колумб, отплава на запад, за да намери нов търговски път към Далечния изток, но без да иска попада на т.нар. „Нов свят“.

Скоро след това последват европейски завоевания, едромащабно изследване и колонизация.

През 19 век над 50 милиона души напускат Европа в посока Америка. Последица от колонизацията е т.нар. Колумбов обмен – обширен обмен на животни, растения, култура, човешко население (сред които роби), идеи и заразни болести между американското и афро-евразийското полукълба.

По това време геноцидът като термин не присъства и може би поради тази причина европейската колонизация в Америка не е включена в списъка с престъпленията срещу човечеството.

Войната между колонизаторите и местното население отнема милиони животи, но точният им брой е неизвестен. Предполага се обаче, че над 100 000 000 души губят живота си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!