На днешния ден се навършват 100 години от създаването на Еврейската телеграфна агенция. 25-годишният журналист Якоб Ландау основава Еврейско кореспондентско бюро, по-късно преименувано на агенция, в Хага. Заедно с доброволния труд на четирима свои колеги от Белгия, агенцията заработва.

През XX век вълната на еврейската миграция е огромна. Компанията на Ландау разпространява информация за роднини през океана, а необходимостта от подобна агенция е най-видима през Първата Световна война.

Първият дневен бюлетин на организацията е публикуван на 15 февруари 1917г. Няколко години по-късно са Еврейското кореспондентско бюро отпечатва своите приоритети, сред които обещание, че организацията ще е независима, няма да пропагандира, а ще представя фактите, като оставя читателят сам да си сформира мнение.

През 1921г., редакцията на Агенция се мести от Лондон в Ню Йорк. От двете страни на Атлантическия океан, кореспондентите продължават да съобщават за събития, които влияят на еврейското общество; за глобална политика, включително и антисемитизмът в Европа и Америка; за имиграцията към Палестина; нарастващата опасност на нацизма.

През 1923г. Хитлер спира една от кореспонденциите по време на Бирения пуч в Мюнхен (той е започналият на 8 ноември 1923 г. в една от най-големите бирарии в баварската столица – „Бюргербройкелер“, предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер от Националсоциалистическата германска работническа партия с цел сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария. До бунта се стига след успешния поход на Мусолини към Рим и вземането на властта от италианските фашисти. Това дава увереност на Хитлер, че може да повтори успеха му в Германия – бел. ред.)

През 1934г. Еврейският дневен бюлетин започва да се разраства, приятелят на Ландоу – Алберт Айнщайн инсталира линотип (печатарска машина, която отлива набрания текст – бел. ред). С разширяването се появява необходимостта от колона за спорт, политически и литературен коментар, дори от колона за мода.

Клиенти на ЕТА стават дори „Асошейтед прес” и „Ню Йорк Таймс”.

Офисите в Берлин и Варшава са обект на нацистки нападения през 30-те години на миналия век. По време на Втората Световна война, Еврейската телеграфна агенция сформира дъщерно дружество, наречено „Новинарска агенция отвъд океана”.

През 60-те години се превръща в първата новинарска агенция, която предава съобщение на еврейски през океана. През тези години, разширявя своята мрежа услуги чрез споразумение с Ройтерс, и започва да доставя в САЩ, Англия, Франция, Южна Африка, Аржентина и Перу.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук