трактор
Селският живот привлича все повече граждани

Над 100 000 българи са се преместили от града в селото в последните години след пандемията. Проучване показва, че 60% от сънародниците ни в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две. Това съобщи основателят на платформата. Това съобщи Ивайло Вътовски от платформата „Живот на село“.

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми там.

„Доста неуредици има, като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна“, посочва Вътовски.

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село, като събират и популяризират оферти за работа.

„Ще се опитаме да насърчим компаниите да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, за да могат от селата да пътуват. Другото е да може жителите от самите села да имат някакъв обмен на стоки и услуги“, смята Вътовски.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук