Пожар Хавайските острови
Снимка: БТА

1000 остават в неизвестност след огнения ад на Хавайските острови, съобщиха от местната полиция. Уточнява се, че това не означава, че толкова са жертвите и че има много хора, с които още не е установен контакт.

Броят на загиналите достигна 53 души и се очаква още да се повиши. Така огнената стихия се превърна в най-смъртоносното бедствие на островите, откакто те са част от Съединените щати, съобщава БНТ.

Хиляди хора останаха без дом, заяви губернаторът Джош Грийн. Той допълни, че са разрушени 1700 сгради, а 80% от историческия град Лахайна е изпепелен. Горският пожар на западния бряг на остров Мауи избухна във вторник и се разпространи бързо заради силните ветрове, предизвикани от преминаващ в близост ураган.

Пламъците се движат толкова бързо, че много хора бяха неподготвени за стихията – имаше блокирани на улицата жители на град Лахайна или такива, които скачат в океана, в опит да се спасят.

Президентът Джо Байдън издаде „декларация за голямо бедствие“ за горските пожари на хавайския остров, която освобождава средства за възстановяване.

Пожарите избухнаха заради адската жега и сушата, а за бързото разпространение на огъня помага и силният вятър от урагана „Дора“, който бушува в Тихия океан на стотици километри южно от архипелага. Горещото време, причинено от климатичните изменения на планетата, се настани това лято в много американски щати, в Европа и Азия.

Горските пожари на Хаваите по правило не са толкова мащабни, колкото в Калифорния и други щати на континента, но местните хора с ужас говорят, че никога не са виждали нещо подобно. Според тях е крайно необичайно пожарите да обхванат целия остров.

Голямата част от разрушенията са в град Лахайна. Той е почти напълно унищожен от огъня и прилича на украинския Бахмут, сравнен със земята от руснаците.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук