Северна Корея започна честванията по повод 105-тата годишнина от раждането на Ким Ир Сен, смятан за „бащата на нацията“. Денят е известен като „Ден на слънцето” и е най-важният национален празник.

Празникът започна с военен парад, на който страната представи модернизирана техника. Според присъстващи представители на южнокорейската армия, на парада са били показани нов тип междуконтинентални балистични ракети, които се разполагат на подводници. Кадри на държавната телевизия показаха хиляди войници да маршируват съпровождани от с танкове и огромни тълпи от хора.

„Никой народ в света, който развива ракети не ги показва по време на парад, това е твърде опасно.Обикновено се представят макети, но не и в този случай. Но какво правим, ако това нещо се взриви, в непосредствена близост до „любимият ръководител”, коментира оръжейният експерт Маркъс Шилер пред телевизия CNN.

Според политически анализатори обаче, по този начин Пхенян намеква на Вашингтон за ядрената си мощ. Напрежението между САЩ и азиатската държава се засилва с всеки изминал ден, особено след изявлението на Чо Рьон Хе, член на президиума на Корейската народна партия.

„Северна Корея има пълна готовност да отговори на евентуален американски ядрен удар и ще го направи, ако се наложи“, обяви Чо Рьон Хе.

Ким Ир Сен управлява страната от 1948 г. Той е известен с крайния култ към личността си. Народът пък го е обявил за „вечния президент“. В КНДР има близо 800 негови статуи, а на името му са наречени стотици сгради.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук