Изложба на Деймиън Хърст, един от най-скъпо платените съвременни художници, отвори врати във Венеция. Експозицията носи името „Съкровищата на потъналия кораб „Невероятния” и в нея Хърст открива едно подводно царство на площ от 5 000 квадратни метра.

Скулптурите са вдъхновени от мистериозната история на корабокрушението на Апистос или още наричан Невероятния, потънал преди 2000 години край източна Африка и открит през 2008г. Счита се, че съкровищата в него са натоварени от освободени роби. За това в залата разказва документален филм. След 10 години труд Хърст ги излага пред публиката.

„Границата между фикцията и реалността – това е играта, на която творецът работи и това е историята, креативността и иновацията на неговите произведения”, заяви Елена Джеуна, куратор на изложбата.

В колекцията на кораба според Хърст влизат също Мики Маус, сфинкс от бронз, бюст в чест на месомопотамската богиня на фертилността и сексуалността, в който някои съзират 25 годишната приятелка на Хърст – моделът Кейти Кейт.

Близо 200 творби са изложени до 3 декември. Що се отнася до това дали подводните съкровища са реални или измислени, отговорът на Хърст е простичък „Мит или факт– каквото изберете”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук