Петър Волгин
Петър Волгин

102-годишна и още 40 други българи са завели колективно гражданско дело срещу радиоводещия от БНР Петър Волгин заради комунистическа пропаганда. Ищците са близки на убити и пострадали от режима. 

Софийският градски съд е приел колективният иск като редовен и допустим и е пратил решението на Волгин. Това съобщи във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков. Именно той започна акция по събиране на средства, за да бъде подпомогната 102-годишната, която първа заведе иск срещу Волгин.

Пейков припомня, че нейният съпруг е бил убит без съд и присъда през 1944 г. Затова възрастната жена се е почувствала засегната от пост на Волгин във Фейсбук на 1 февруари т.г., в който той пише:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд.“

Исканията на засегнатите от коментара на радиоводещия са в три точки – съдът да признае, че с публичните си изказвания Волгин засяга паметта на жертвите на комунистическия режим и наранява душевно членовете на техните семейства, като изказванията му са противоправни като противоречащи на закона и са направени умишлено и злонамерено. Второто им искане е Волгин да бъде осъден да преустанови тези си изказвания. Третото е на колективния интерес да бъде присъдено обезщетение от 100 000 лв., съобщава „Сега“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук