На снимката: Турският президент Реджеп Ердоган по време на изявление след обявяване на предварителните резултати от референдума.

Макар и с малка разлика, на референдума в Турция печели лагерът на привържениците на конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление.

51,41 % от турските избиратели са подкрепили промените, докато 48,59 % са гласували „против“. Висшата избирателна комисия в Турция обяви, че е победил лагерът, гласувал с „да“, с превес от 1,25 милиона гласа.

Окончателните резултати ще бъдат обявени най-­късно след 11­-12 дена.

Президентът Ердоган изрази задоволство от резултатите и заяви:

Имаме много работа в тази страна. Турският народ направи исторически избор. Осъществяваме най­-важната реформа в турската история.

В първата си реч след референдума държавният глава определи вота в Източните и Югоизточни райони на страната, откъдето дойде солидна подкрепа за предложенията, като наистина важен. Ердоган не пропусна да изтъкне, че турските избиратели в чужбина са значима част от успеха. Според него всички, особено съюзниците, трябва да уважават решението на турския народ.

Опозицията в лицето на „Народнорепубликанската партия“ и „Прокюрдската демократична партия на народите“ настояха за повторно броене на близо две-­трети от бюлетините.

Лидерът на кемалистите Кемал Кълъчдароглу нарече „грешно“ и „незаконно“ решението на Висшата избирателна комисия да бъдат зачитани бюлетини без печат.

Според мнозина международни наблюдатели съсредоточаването на властта и заличаването на границите между изпълнителна, съдебна и президентска власт може да има непредвидими последици.

След победата на Ердоган, заради малката разлика между гласувалите „за“ и  „против“ референдума, много от анализаторите коментират, че Турция е разделена.

В полза на победата на Ердоган, която е с незначителна разлика, бяха впрегнали в целия пропаганден арсенал от медии, институции и др. Не беше разрешено на опозицията да провежда митинги на открито, а Ердоган и управляващата „Партия на справедливостта и развитието не успяха“ да постигнат резултата, на който се надяваха. Те спечелиха референдума, но за пръв път от 15 години насам загубиха избори в най-­големите градове в страната ­ Истанбул, Анкара, Измир и Адана, където надделя гласуването с „не“. Парадоксът е, че до голяма степен победата на Реджеп Ердоган се дължи на турците, които живеят извън страната. Турските гастарбайтери в Германия, Австрия, Белгия и Холандия масово са подкрепили въвеждането на президентската форма на управление, въпреки, че от много години живеят в демократичните западни общества.

ЕК реагира почти веднага на резултатите от допитването в Турция. В изявление от късно снощи, Брюксел обяви, че Турция трябва да търси възможно най­широк консенсус по промените в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан­Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес /АП/ посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум. Доста по­директен беше министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц. Той заяви, че резултатът от референдума в Турция, вероятно ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук