На снимката: 8.30 тази сутрин литийно шествие, поведено от отец Симон, игумен на Бачковския манастир, изнесе чудотворната икона на Света Богородица до местността "Клувията"

Вторият ден на Възкресение Христово е началото на Светлата седмица. Нарича се Светла, защото Възкресението донася просветление за всички. Всеки ден се благославят светии, днес това са светите апостоли Христови. Във фолклорния календар тази седмица е наситена с момински празници.

В миналото, на много места в страната, повторно боядисвали яйца и ги раздавали за душите на починали близки.

От Бачковския манастир потегли литийно шествие с иконата на Света Богородица. Стотици вярващи и духовници всяка година на Светли понеделник съпровождат иконата до местността „Клувията“, отправяйки молитви за здраве и благоденствие.

Литийното шествие, което е на над 400 години, е едно от най­старите в историята на Българската православна църква. По време на турските нашествия през 1412 година иконата е била скрита в скалите, високо в планината.

Около два века по­късно, във втория ден на Великден, я намират две овчарчета и я връщат в Светата обител, припомни игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон.

И тази година начело на литийното шествие ще бъде копие на Чудотворната икона на Божията майка. Преди две години, когато приключи реставрацията на оригинала, специалистите посъветваха иконата да не се изнася от храма на манастира. Процесията до местността „Клувията“ продължава няколко часа и по обяд там ще се отслужи литургия

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук