Пакетът с поправки в конституцията съдържа общо 18 предложения, сред които да отпадне постът министър¬председател и президентът да ръководи правителството, да назначава и освобождава министри, да издава изпълнителни укази, да изготвя бюджета.

Премиерският пост ще бъде заменен от вицепрезидент, също назначаван от президента. Друга промяна е, че действащият президент ще може да остане обвързан с партията си.

В такъв случай, ако партията на държавният глава е водещата политическа сила, той ще има контрол не само над изпълнителната, но до голяма стенпен и над законодателната власт. Именно това са и най-оспорваните от опозицията промени.

Промените предвиждат още увеличаване на броя на депутатите от 550 на 600, сваляне на възрастовата граница за народни представители от 25 на 18 години, като хора, обвързани с армията, не могат да влизат в парламента. Мандатът на парламента се увеличава от четири на пет години, а изборите ще се състоят в един и същи ден с тези за президент.

По този начин Реджеп Таийп Ердоган ще може да остане на власт още два мандата след приключване на сегашния си и при спечелване на следващите избори през 2019 г. и 2024 г. да бъде президент до 2029 г.

Друга възможност за допълнително увеличаване на управлението са предсрочните избори. При насрочването на такива по време на втория мандат на президента, действащият държавен глава ще може да се кандидатира отново.

Внася се промяна и в начина за свалянето на президента от власт. Обикновено мнозинство или 301 депутати ще могат да предложат разследване за престъпления, извършени от държавния глава, но това предложение трябва да бъде прието от 3/5 или 360 от народните представители.

След края на разследването, за да бъде подведен под отговорност президентът, ще трябва гласа си да дадат 2/3 или 400 от депутатите.

Разследването за престъпления на президента ще се поема от Конституционния съд. Броят на съдиите в него се намалява от 17 на 15 души, 12 от които се назначават от държавния глава. Военните съдилища се разформироват. Броят на магистратите във Върховният съвет на съдиите и прокурорите се намалява от 22 на 13 души, четирима от които се назначават от президента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук