Рим – Вечният град, центърът на най-могъщата и най-дълго съществувалата империя в западната цивилизация.

Градът съществува от 2800 години, основан е на 21 април 753г. от братята Ромул и Рем. Двамата братя обаче се скарали кой от тях да стане цар на Рим, има свидетелства, че са спорили кой да даде името на града.

В крайна сметка Ромул убива Рем.

Легендата гласи, че жените напуснали града, затова латините поканили сабиняните на фестивал и откраднали техните неженени девици.

Градът Рим израснал от заселванията около брод на река Тибър – търговски и транспортен кръстопът.

Древен Рим обаче е много повече от императори, философи и гладиаторски битки.

Римляните са ни оставили множество загадки и са имали традиции, за които рядко пише в учебниците.

  1. Сключените вежди били знак за интелигентност

Римските жени изключително много ценили сключените вежди и ги смятали за признак на висок интелект. Затова римлянките използвали най-различни трикове, за да уголемяват и удебеляват веждите си – правили си изкуствени вежди от кози косъм и дървесна смола.

  1. Римлянките боядисвали косите си

Боядисаната коса, първоначално била отличителен знак за жените, които извършвали платена любов. Докато третата съпруга на император Клавдий – Месалина не въвела модата на цветните перуки. С течение на времето, цялата римска аристокрация започнала да си боядисва косата. Разбира се, това не е изненада. Говори се, че Месалина била толкова развратна, че притежавала публичен дом и често заработвала сама.

  1. Император Клавдий

От всички императори, само Клавдий не е имал връзка с мъже. Това се считало за изключително необичайно поведение. Критиците му дори твърдели, че xapecвaйĸи caмo жeни, caмият Kлaвдий cтaнaл жeнcтвeн.

  1. Без сапун

Въпреки че се къпели всеки ден, римляните не използвали сапун. Вместо това, втривали различни масла, за да миришат по-хубаво. Мръсотията махали със специално стъргало. За пране на дрехи се използвала урина.

  1. Фамилия

Значението на думата „фамилия” в Древен Рим, значително се различава от съвременната й трактовка. Ако в наши дни щом чуем фамилия, се сещаме за семейството си, то преди около 2000 години значението било съвсем друго – групата роби, принадлежащи на един човек се наричали „фамилия”

  1. Богатите римляни

Заможните граждани живеели в имения. На вратите имало специални устройства за почукване, за да може гостите да известят за присъствието си. На прага пишело „Добре дошли”. Домовете на богаташите не винаги били охранявани от кучета – често на портата стоял роб, завързан с вериги за стената.

Вместо салфетки, благородниците използвали момчета с къдрави коси (избърсвали ръцете си в косите).

  1. Сватбената целувка

Tpaдициятa нa cвaтбeнaтa цeлyвĸa идвa пpи нac oт Pимcĸaтa импepия, ĸъдeтo двoйĸaтa ce цeлyвa в ĸpaя нa бpaĸa, caмo чe тoгaвa цeлyвĸa имaлa paзличнo знaчeниe –  тoвa oзнaчaвaлo eдин вид пeчaт  пoд ycтнo cпopaзyмeниe зa  бpaĸ. Таĸa cдeлĸaтa зa бpaĸa вeчe билa вaлиднa.

  1. Проституция

B дpeвeн Pим, пpocтитyциятa e нe caмo зaĸoннa, нo ĸaтo цялo ce cчитa зa  пpoфecия. Дори имало специални бронзови монети, с които им се плащало – cпинтpии.

  1. Лекарите

Ако пациент умре по време на операция, отрязвали ръцете на лекарите. Стоматолозите обаче били на почит. По откритите челюсти с протези, шини, изкуствени зъби и др. археолозите заключават, че понякога са ги носели по-скоро като демонстрация на богатство, отколкото по медицински причини. Само най-богатите са можели да си позволят пълен комплект зъби.

Римляните не умирали млади, въпреки че средната продължителност на живота била 25 години, много от гражданите доживявали късна старост.

  1. Времето

Един час в Древен Рим можел да продължи 75 минути през лятото и 44 минути през зимата, тъй като повечето римляни мерели времето си по слънцето.

12-те дневни часа започват със зазоряването, а 12-те нощни – със залеза.

Тъй като продължителността на деня през лятото и през зимата е различна, дължината на всеки час се променяла. Следователно римляните не държали особено на точността.

11. Гладиаторите

186 арени и над 50,000 жертви, как ви звучи? Жаждата на римляните за подобни спектакли не стихвала, а избиването на гладиатори не било най-доходоносното нещо на света, та се налагало включването на „noxii“ – престъпници, които били осъдени на смърт. Очаквайте скоро цяла статия посветена само на гладиаторите, а за да не я изпуснете ни последвайте във фейсбук „Debati“

За още любопитни и интересни статии, може да разгледате рубриката „Любопитно

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук