Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо до град Тал Абяд и град Рас ал Айн от началото на операцията на Турция в Северна Сирия, съобщиха турските медии.

Анадолската агенция съобщи, че селата Ал-Ябиша и Тал Фандар са първите, които в четвъртък са били прочистени от кюрдските милиции. Селата Мушерифа, Дадат, Бир Ашик и Хамидия, намиращи се в близост до Тал Абяд, и селището Кишто край Рас ал Айн са били впоследствие освободени.

Съобщава се, че турската армия е продължила с прочистването на село Кишто, разположено на запад от Рас ал Айн, и селищата Барзан, Ал Джадеда и Гиса. Освен това части от подкрепяната от Турция Сирийска национална армия са разбили веригата за доставки на кюрдските сили в окръг Дирбасие в провинция Хасака.

Турция заяви, че операцията „Мирна пролет“, която започна в сряда, е насочена към освобождаване на границата между Турция и Сирия от членовете на терористичната група ИДИЛ и кюрдските отряди за самозащита, които Анкара смята за терористи.

Турското министерство на отбраната заяви по-рано в петък, че е неутрализирало 228 „терористи от ПКК“ и е нанесло удари срещу 181 цели в хода на операцията „Извор на мира „.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!