Делян Пеевски
На снимката: Делян Пеевски

В ЦИК е постъпил сигнал срещу втория в листата на ДПС за евроизборите Делян Пеевски. Негов автор е гражданско сдружение „Боец“, откъдето твърдят, че настоящият депутат в НС не отговаря на изискването на чл. 351 от Изборния кодекс кандидатът з ЕП да е живял в България или друга страна от ЕС през последната половин година.

„През последните шест месеца в качеството му на депутата от 44-то Народното събрание на Република България, г-н Пеевски не е присъствал на нито едно пленарно заседание на парламента. На 18.04.2016г. премиера Бойко Методиев Борисов в свое участие в телевизия БТВ заяви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”, пише в сигнала на сдружението.

Според сигнала от „Боец“, те още през септември 2017 г. са търсили Пеевски, за да го номинират за лице на предстоящото българско европредседателство, но се оказало, че той не е на работа и никой не знае къде е.

„През 2018г. БОЕЦ , като неправителствена организация, след неуспешните ни опити да се срещнем с г-н Пеевски, организирахме национална кампания „Издирваме Пеевски” , като целта ни бе, в качеството ни на български граждани, да се срещнем с него като български депутат и да му предадем няколко сигнала за корупция в прокуратурата и да му зададем няколко въпроса за участието му в избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, за фалита на КТБ, фалита на „Булгартабак” и за неговото имотно състояние и произхода на средствата му свързано с това, че в края на 2016 г. от собственик на стар „Опел“ само за една година г-н Пеевски се превърна официално в мултимилионер, собственик на медии и активи за десетки милиони. В рамките на нашата кампания и усилия от началото на 2018г. до 25.04.2019г. г-н Пеевски не беше открит от нас на територията на Република България. Всички тези факти и обстоятелства пораждат основателни съмнения, че Делян Славчев Пеевски не е живял на територията на България или на територията на друга страна-членка на ЕС през
последните шест месеца и не отговаря на законовите изисквания да участва, като кандидат в предстоящите избори за Европейски парламент“, гласи тикстът на сигнала.

Делян Пеевски вече бе кандидат за евродепутат на изборите през 2014 г. Той бе избран, но се отказа да бъде представител в Европейския парламент. В публичното пространство се появи информация, че Алиансът на либералите и демократите в Европа, към който ДПС принадлежи, е реагирал негативно на кандидатурата му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук