По данни на Сметната палата 56 общини са в затруднено финансово състояние заради високи плащания по дълга си, ниски приходи, слаб контрол и събираемост на просрочени вземания.

В 43 общини в България през 2014 г. размерът на общинския дълг е увеличен с над 50% спрямо предходната година, като при от 12 увеличението е с над 500 процента. Сред тях са Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа. През 2014 г. общинският дълг се разперделя между 183 общини, като през годината са задлъжнели 171 общини –  108 от тях дългосрочно и 63 – за срок до 1 година. Установено е нарастване на размера на външния и вътрешния общински дълг спрямо предходната година.

От Сметната палата отбелязват, че при повечето общини е нарушено съотношението между собствените приходи и плащанията по задълженията.

13 общини не са спазили законовите изисквания, годишният размер на плащанията по общинския дълг да не е над 15 на сто от собствените им приходи плюс държавната субсидия. Нарушенията варират от 17 на сто до 79 сто. В тези общини по нареждане на министъра на финансите ще се  извърши ревизия от Агенцията за държавна финансова инспекция.

През 2017-та в пет общини се очаква съотношението на плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30 на сто, като за една община – Дряново, то е 138 на сто.

Миналата година финансовото министерство разработи законови промени, с които да помага на общините да постигнат финансово оздравяване. Въпреки че има възможност държавата да отпуска безлихвени кредити, засега няма одобрен нито един общински план за оздравяване.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук