#Семена от сусам

суров вид - сусам

Сусамът е цъфтящо растение, което е родено в тропически райони близо до екватора. Страните, които са най-големите производители на сусам в света, са Индия и Судан.

суров вид - сусам 2Това е едно от най-старите маслодайни култури, познати в цялото човечество! Той расте в големи капсули, почти като грах, и се събира за печени продукти по целия свят.

#Шам фъстък

суров вид - шам

Фъстъците са членове на семейството на кашу и произхождат от развиващите се региони около Централна Азия и Близкия изток.

суров вид - шам 2

Фъстъкът е всъщност семето на дървото, което идва от красиво цвете.

#Ванилия

Един от любимите ни вкусове всъщност идва от цъфтящо орхидейно растение!

суров вид ванилияТози вид е отглеждан в продължение на векове и неговият произход датира най-рано от древните племена на Тотонак в Мексико, за които се казва, че са първите, които култивират растението. Когато ацтеките поемат културата на Тотонак, те разработват вкус от Ванилия и го наричат “Черното цвете”, защото веднага след като се култивира става черно.

#Киви

киви суров вид

 Кивито расте на лозя, като грозде! Плодът се отглежда на практика навсякъде по света, включително Китай, Италия, Нова Зеландия, Чили, Гърция и Франция. За първи път се среща в по-голямата част от Китай, а първоначалното име за популярните плодове е „китайски цариградско грозде”.

# Фъстъци

суров вид фъстъци

Известни с ядливите си семена, мнозина не осъзнават, че фъстъците всъщност са доста красиво изглеждащо цвете. Семената се класифицират като маслодайно растение заради високото си съдържание на масло.

суров вид фъстъци 2

През 2014 г. световното производство на се равнява на около 42 милиона тона. Това са много ядки!

 

#Брюкселско зеле

суров вид брюкселско зеле

Произходът на това странно изглеждащо растение идва от Брюксел, Белгия, където растението придобива своето име.

суров вид брюкселско зеле 2

Това е родственик на семейството на зелето, но вместо да е близко до земята, тези лъжички растат над земята, „покълват” ядливи пъпки, които всички обичаме (или пък не).

#Бадеми

суров вид бадмеи

 Бадемът е вид дърво, родом от Близкия изток и части на Северна Америка. Самият семенник расте в плода на дървото, наречен дръжка, която е твърда черупка, която расте около бадемите, които всъщност не са семе. Вярвайте или не, бадемите са по-тясно свързани с прасковите, отколкото с истинските ядки.

#Канела

суров вид канела

 Тази подправка идва от вътрешната кора на дърветата, наречена Cinnamomum. Тази подправка съществува от много време, но за първи път е записана в историята, когато е внесена в Египет още през 2000 г. пр. Хр. Този аромат може да се срещне в културите и историята от цял свят.

#Шафран

шафран суров вид

 Има причина тази подправка да е толкова скъпа! Шафранът, който идва от цветето “Шафран Crocus”, се събира внимателно на ръка.

суров вид шафран

Шафранът расте и се отглежда от Западна Испания чак до източната част на Индия

# Кашу

кашу суров вид

Тези странни изглеждащи плодове всъщност са кашу от дърво. Това тропическо вечнозелено дърво произвежда тези големи семена кашу и “ябълки кашу”. Не само,че кашуто се използва в цял свят като ядка, но вярвайте или не, ябълката на кашуто може да се използва и за направата на сладка плодова напитка или дори алкохол!

#Кафе

 Това прекрасно растение е наоколо още от как свят светува. Легендата разказва, че племената “Оромо” в Кафа, Етиопия са били първите, които признават кофеиновите ефекти в растението, но това все още не е доказано.

кафе суров вид

Кафето идва от черешата на растението Coffea, където кафето се събира отвътре и после се пече, за да се направи познатата ти чаша еспресо.

кафе суров вид 2

Има няколко района за отглеждане на кафе по света, включително Латинска Америка, Африка и Азиатско-тихоокеанските региони. Растението расте най-близо до екватора.

# Шоколад

шоколад суров

Какаовата ядка е сухото и ферментирало семе от какао, от което произлизат какаовото масло и шоколада.

шоколад суров 3

Има дълъг и сложен процес на отглеждане и производство на шоколад, но главно шоколада идва от тези странни видове семена, които растат в горещия дъждовен климат близо до екватора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук