Наполеон

Всички сме чували, че Наполеон бил един от най-великите военачалници в историята. Чува ли сме за военния му гений, възходът на страната му, реформите, военните кампании и разпадът на империите. Ето обаче някои малко известни неща за него.

№1 Наполеон не бил французин

Семейството на Наполеон било повече италианско, отколкото френско. Той бил роден на остров Корсика, който не бил 100% френска територия. Когато бил на 9г. приятелите му казвали Набульо. Той ходел на училище във Франция, където и научил френския език. Акцентът му обаче не можел да се скрие, заради което и в училище му се подигравали.

Наполеон

№2 Малкият ефрейтор бил достатъчно висок!

В ранната си военна кариера, Наполеон бил наричан „Малкият ефрейтор”, заради ниския си ръст. Но той все пак не бил толкова нисък – 1,70м. Експерти смятат, че теориите за ниския му ръст се дължат на грешка в превода, а и защото обичал да бъде заобиколен от много високи войници.

Наполеон

№3 Не бил чак толкова смел

Великият пълководец не бил чак толкова безстрашен. Той имал фобия от котки. Освен това се страхувал да отваря врати.

№4 Играел шах с машина

Наполеон обожавал шаха и често побеждавал. И понеже си мислел, че няма предизвикателство да играе с друг човек, той играел с машина. Той обаче не знаел, че всъщност в машината се криел човек.

Наполеон

№5 Наполеон мамел на карти

Той мразел да губи и правел всичко възможно да не се случи, и съответно мамел.

№6 Наполеон ходел инкогнито

Наполеон наистина много обичал да се преоблича в бедни дрехи и да се разхожда в Париж. Той спирал хората по улицата и говорел с тях. По този начин знаел как хората приемат управлението му и колко популярен е.

Наполеон

№7 Консервите били негова идея

Консервираната храна била една от великите военни тактики на Наполеон. Запасите преминавали половината континент, за да достигнат до войниците. Затова французите започнали да консервират хранителните доставки.

№8 И още една промяна

Наполеон променил начина на шофиране. По онова време хората държали юздите на коня с лявата си ръка, за да може с дясната да държат меча и да нападат. Наполеон решил да изненада враговете си и това бързо се разпространило.

Наполеон

№9 Отрова около врата му

Наполеон носел пакет с отрова около врата си в случай, че бъде пленен.

№10 Бил суеверен

Наполеон вярвал в демони и концепцията за щастието. Винаги носил картина на жена си, за да му носи късмет. Не обичал петък 13-ти.

Наполеон

№11 Връзката с Хитлер

Приликите между животите на Наполеон и Хитлер са забележителни. Всички важни събития в животите на двамата съвпадат – дата на раждане, издигане на власт, завладяването на австрийската столица и загубата на война – с разлика от 129 години.

Наполеон

№12 Никой не знае причината за смъртта му

Има много дебати около смъртта на Наполеон и много легенди. Някои теории са, че е бил убит или отровен, като се имат предвид високите нива на арсен в черния му дроб. Някои историци предполагат, че умрял от рак на стомаха.

Наполеон

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!