12 са случаите на насилие над медицински служители за първите шест месеца на тази година. Това разкри директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Георги Гелев пред БНР.

По думите му физическата агресия няма отношение спрямо броя на напускащите центъра. В момента там има около 140 свободни места за лекари. „Не връзката между ЦСМП с телефон 112 е причина за забавянето на линейките. Когато имаме адреси и те се натрупат да кажем в даден момент, особено пиков, няма достатъчно екипи, които да ги изпълнят. Това води до по-късно диктуване от страна на диспечерката на въпросните адреси и гражданите смятат, че това е забавяне от страна на конкретния екип, а то е на практика забавяне от нашата служба предвид на това, че няма достатъчно свободни екипи“, обясни той.

В момента службата разполага с 28 екипа от необходими 60.

Спешните центрове вече са обезпечени с паник-бутони и други технически средства и определи инициираните от прокуратурата административни мерки по сигурността на екипите като „постфактум действия“. Според него въпросът е далеч преди това – от възпитанието и семейството. Гелев добави, че са необходими комплексни мерки за оптимизация на спешната помощ, и сподели, че заплатите вече са „доста прилични“.

„Може би би трябвало да има още едно-две повишения, но на етапа, на който се намират в момента, заплатите спрямо останалото здравеопазване, мисля, че са доста прилични“, коментира той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!