Европейски парламент
Европейският парламент

Европейският съвет, представляващ лидерите на двадесет и седемте държави членки, ни уверява, че това решение е „бюджетно неутрално“, т.е. не води до увеличаване на бюджета на ЕС, информира БТА.

Броят на членовете на ЕП се преразглежда преди всеки европейски избор. Лисабонският договор предвижда максимален брой от 751 членове на ЕП (включително председателя), като всяка държава има не по-малко от шест членове на ЕП и не повече от 96.

Това увеличение с петнадесет места отразява „демографските промени в страните членки“, се посочва в изявление на Съвета.

По две допълнителни места получават Франция (с което нейните евродепутати ще станат 81), Испания (с общо 61 евродепутати след промяната) и Нидерландия (31 евродепутати).

По едно допълнително място ще получат девет държави: Австрия (20 евродепутати), Дания (15), Белгия (22), Полша (53), Финландия (15), Словакия (15), Ирландия (14), Словения (9) и Латвия (9).

Европейският съвет, състоящ се от лидерите на 27-те страни членки, уверява, че това решение е „бюджетно неутрално“, тоест не води до увеличаване на бюджета на Европейския съюз.

Броят на членовете на Европарламента се преразглежда всеки път преди европейски избори. Лисабонският договор предвижда максимален брой от 751 депутати (което включва и председателя), като всяка държава има не по-малко от шестима и не повече от 96 представители в него.

Германия – страната с най-голям броя на населението в ЕС – има 96 евродепутати.

От 1 февруари 2020 г. броят на местата е намален от 751 на 705 поради излизането на Великобритания от ЕС (т. нар. Брекзит) и напускането на британските евродепутати.

Изборите за Европейски парламент ще се състоят в 27-те държави Евросъюза от 6 до 9 юни 2024 г. Те ще доведат до обновяване на ръководителите на европейските институции, включително Комисията и Европейския съвет. Евродепутатите се избират чрез всеобщи преки избори за срок от 5 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук