Около 120 българи бедстват на летище в Румъния от 21.30 ч. в понеделник вечерта. Вместо да кацне в Пловдив, самолетът на компания за нискотарифни полети ги е оставил на летището в Тимошора. Сред пътниците има деца и бременни жени.

За ситуацията е информиран консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов. Той увери в ефира на предаването „Преди всички“, че ваучери за храна са осигурени два пъти. Мирчев се е ангажирал да посети българите на място и да окаже съдействие.

„Летището е било много по-рано затворено, но не ни го съобщиха. По-късно разбрахме, че ще кацнем в София, но в крайна сметка и там не кацнахме. Бяхме около половин час във въздуха. Накрая ни докараха в Румъния с уговорката сутринта рано да ни превозят до България. Вечерта трябваше да прекараме в хотел. Всичко това – докато излезем от самолета. Самолетът излетя без нас. Нямаме абсолютно никаква информация за Ryanair и техните представители. Чакаме да ни свържат с главния офис в Дъблин. Те имали работно време около 8 – 10 часа – разликата в часовата зона. Нямаме сведения какво ще се случи! Не сме преспали в хотел. От 21:30 вечерта сме тук. Около 7:30 ни дадоха по един ваучер за 5 евро, с които повечето хора си купиха по едно кафе и минерална вода. Не ни позволяват да плащаме с паунди и левове. Искат тяхната валута. Имаме бременна жена, която е в осмия месец. Всички много се притесняваме за нея“, каза за БНР един от пътниците Величка Божерикова.

За бедстващите българи са били осигурени автобуси, с които да се приберат до България, но голяма част от сънародниците ни са отказали да се възползват от тях заради влошените зимни условия по пътищата.

„Предлагат ни автобуси, които са в окаяно състояние. Пътят е затворен. Предупреждаваха ни отвсякъде, включително и в България – МВР казаха да не тръгваме, а тук ни принуждават да излезем от летището. Навън продължава да вали. От посолството спряха да ми вдигат вече. Повтаряше едно и също през цялото време – сигурно 20 пъти, които му звънях – каза: „Не мога да ви помогна! Не мога да ви помогна!“, съобщват пътници.

Сънародниците ни продължават да търсят връзка с представители на авиокомпанията, чийто самолет е трябвало да ги транспортира до България, засега без резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!