Две български банки са обещали отпускане на кредит на дружеството „Инерком – България“, което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ – България.

Информацията е на чешкото издание „Лидове новини”, което вчера съобщи, че голяма част от парите по сделката ще бъдат осигурени от офшорни компании.

Медията информира, че едната банка обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата – с 80 милиона евро.

В публикацията се уточнява още, че друга българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

В интервю за Нова телевизия в началото на седмица, Гинка Върбакова каза, че „голяма международна кредитна институция” ще финансира сделката за придобиване активите на ЧЕЗ в България.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, „Лидове Новини“ съобщи, че „Инерком – България“ е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании.

Пред БНР Веселин Вачков от „Лидове новини” уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс”.

От „Инерком – България“ обаче отхвърлиха тази информация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!