телефон yettel

Арабският конгломерат Emirates Telecommunications Group /е&/ придобива контрола върху телекомуникационната компания Yettel. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията.

Решението на антимонополния орган за продажбата на 50% +1 от активите на PPF Telecom Group идва малко повече от 4 месеца след стартирането на производството. PPF,

собственикът на Yettel,

продава повече от половината от бизнеса си не само у нас, но и в Унгария, Сърбия и Словакия.

Арабският конгломерат със седалище в Абу Даби, отдавна има амбиции да влезе на европейския пазар. През 2022 г. компанията даде 4.4 млрд. долара, за да придобие почти 10-процентен дял в британския Vodafone, който по-късно увеличи 14.61%.

В становището си КЗК посочва, че „планираната концентрация е в съответствие със стратегическия план на e& да ускори международния си растеж и да диверсифицира дейността си в нови географски региони“.

От документацията на антимонополния орган става ясно, че само един от конкурентите – Виваком (Vivacom), е дал становище по сделката. Оттам се опасяват, че е „възможно тя да доведе до значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.“

От Виваком обръщат внимание, че

 А1 и Yettel имат връзка

с британския телеком Vodafone. Те твърдят, че арабската компания „упражнява контрол върху А1 по силата на сключено споразумение за партньорство“, пише в доклада на КЗК.

Регулаторът обаче определя довода като неоснователен и го отхвърля. А1 има сключено споразумение за препродажба на услуги на Vodafone – като „Vodafone live!“, „Vodafone Mobile Connect Card“ – както и сътрудничество в областта на международния роуминг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук