Европейски парламент резолюция ЕК

Европейският парламент (ЕП) спря ратификацията на инвестиционния пакт с Китай, докато Пекин не отмени санкциите срещу политици от Европейския съюз (ЕС), предадоха информационните агенции.

Позицията на депутатите е Пекин първо да отмени санкциите срещу европейски политици, които наложи през март. Този ход задълбочава напрежението между Пекин и Брюксел и на практика спира по-големия достъп на европейските компании до Китай. Резолюцията за замразяване на ратификацията е приета с 599 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 58 въздържали се.

Целта на споразумението – да постави компаниите от ЕС наравно в Китай

Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай, договорено през декември след седемгодишни преговори, има за цел да постави компаниите от ЕС на равни начала в Китай и да затвърди статута на Пекин като доверен търговски партньор.

Китай обаче наложи санкции през март на 10 политици от ЕС, както и мозъчни тръстове и дипломатически органи, в отговор на западните санкции срещу китайски служители, обвинени в масовите задържания на мюсюлмански уйгури в северозападен Китай.

Китайските санкции обхващат петима членове на ЕП и подкомисията на институцията по правата на човека. Според Брюксел китайските санкции не се основават на международното право, докато мерките на блока, подобно на тези на Великобритания и САЩ, се борят със злоупотребите с правата на човека, поддържани в договорите на ООН.

Пекин не приема, че е извършил неправомерни действия

„Отношенията между ЕС и Китай може да не продължат да работят както обикновено“, признава ЕП в резолюцията си. В отговор мисията на Китай в ЕС казва, че инвестиционното споразумение е „взаимноизгодно“, а не „услуга“ от едната страна към другата. Китайските санкции са легитимен отговор на действията на ЕС, посочва се още в съобщението.

Безизходицата е спънка както за Китай, така и за ЕС. Ратифицирането на пакта ще позволи по-голяма защита на европейските инвестиции и правата на интелектуална собственост в Китай. Китай се надяваше на подобрено международно положение като честен и уважаван търговски партньор, казват европейски дипломати.

Според ООНпоне 1 милион мюсюлмани са задържани в лагери в Синдзян. Активистите и някои западни политици обвиняват Китай, че използва изтезания, принудителен труд и стерилизация спрямо мюсюлманското уйгурско малцинство. Китай отрича нарушенията на правата в Синдзян и казва, че лагерите осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук