такси за хазарт
На снимката: Служебният министър по финансите - Асен Василев

Националната агенция по приходите (НАП) трябва да събере общо 9,9 млрд. лева от задължения. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат общо над 2 млрд. лева, а най-големият единичен длъжник – 160 млн. лв.

Оказва се, че годишно НАП е отписвала като несъбираеми между 2 и 3 млрд. лв. задължения. Така от 2017 до 2020 г. са отписани общо 10 млрд. лв.Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев.

Част от дълговете са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани, добави министърът и посочи, че ще бъде публикуван списък на длъжниците към фиска.

Василев очерта картина на измами и избягване на плащания.

„Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане. Ако държавата не си събере постъпленията няма как да има пари за пенсии, здравеопазване и образование.“ каза министърърт.

Той съобщи, че започва проект по електронно фактуриране. Ще се работи и за предприватизационен ДДС на фирмите – още при регистрацията на фирмата тя ще бъде профилирана и наблюдавана. Така няма да може да се създават фирми с цел източване на ДДС, посочи служебният министър.

Василев каза и че ще има публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки.

Министърът определи като основна задача в следващите два месеца да подобри работата на приходните агенции, така че да има повече средства в бюджета и доколкото е възможно без законодателна власт да бъдат сменени практиките и процедурите, за да  се пресече теча на 2 до 3 млрд. лева на година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук