Тръмп, Хе, споразумение
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лиу Хе подписаха първата фаза на споразумението

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лиу Хе подписаха първата фаза на споразумението за решаване на двустранния търговски спор, предаде ТАСС. Церемонията се проведе в Белия дом. Новата търговска сделка между САЩ и Китай ще допринесе, наред с други неща, за известно стабилизиране на международните отношения, убеден е Тръмп.

„В рамките на сделката девалвацията на китайската валута ще има определени строги ограничения“, подчерта още президентът.

Лорънс Кудлоу, ръководител на Националния икономически съвет на Белия дом, заяви по-рано, че Съединените щати ще запазят митата върху редица стоки от Китай, за да гарантират, че Пекин ще спазва задълженията, очертани в първата фаза на търговското споразумение между страните.

Според търговската сделка Китай се съгласява да увеличи покупката на американски стоки с 200 милиарда долара повече, отколкото през 2017 година (преди избухването на търговската война), съобщава АФП. Условието трябва да се изпълни в рамките на 2 години. Това включва допълнителни 32 милиарда долара за американски селскостопански продукти и морски дарове, близо 78 милиарда долара за промишлени стоки като самолети, машини и стомана и 52 милиарда долара за енергийни продукти.

Споразумението от 86 страници слага начало на пауза в търговската война, която костваше на американските данъкоплатци 28 милиарда долара изплатени на фермерите обезщетения, коментира Си Ен Ен. То дава на президента Тръмп и нещо реално, което да посочи като постижение на фермерите, особено на производителите на соя, които пострадаха най-жестоко от конфронтацията, за да ги призове да го преизберат.

„Заедно поправяме грешките от миналото и изграждаме бъдеще за сигурността и справедливостта в икономиката“ – заяви президентът на САЩ в Белия дом.

Доналд Тръмп обяви още, че „в най-скоро време“ ще посети Китай в отговор на визитата във Вашингтон на главния преговарящ за търговската сделка от китайска страна.

В специално писмо до държавния глава на САЩ, китайският президент си Дзинпин посочи, че търговската сделка е знак, че двете държави могат да разрешават различията си по пътя на диалога. То изразява оптимизъм за цялостното бъдеще на американско-китайските отношения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук