На снимката: Владимир Путин и Михаил Мишустин

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна служба (ФДС) на Русия Михаил Мишустин за поста министър-председател. Това стана след бърза оставка на правителството на Дмитрий Медведев, последвала годишното обръщение на президента към Федералното събрание, в което той предложи конституционни поправки, отнасящи се до съставянето на кабинет.

Владимир Путин вече подписа указ за оставката на правителството. Временното изпълнение на задълженията на премиер е поверено на Дмитрий Медведев. Президентът инструктира правителството да изпълнява задълженията си до формирането на нов кабинет.

Кой е евентуалният бъдещ премиер на Русия?

Той е роден на 3 март 1966 г. в Москва.

През 1989 г. завършва Московския машинно-инструментален институт (сега – „Московски държавен технологичен университет СТАНКИН“). През 2003 г. става кандидат на икономическите науки по темата „Механизмът на държавната данъчна администрация в Русия“. Доктор по икономически науки. През 2010 г. защитава дисертация на тема „Стратегия за формиране на данъчното облагане в Русия“.

Ръководителят на Федералната данъчна служба на Русия Михаил Мишустин е предложен за поста министър-председател /снимка: kremlin.ru/

От 1992 г. Михаил Мишустин работи в Международния компютърен клуб (нестопанска организация с цел „привличане на западни съвременни информационни технологии“ в Русия). До 1995 г. е директор на лаборатория за изследвания, през 1996-1998 г. е председател на борда на Международния компютърен клуб.

През 1998 г. заема поста заместник-началник на Държавната данъчна служба на Русия „Борис Федоров“ по информационни системи за счетоводство и контрол на данъчните плащания. На 23 декември 1998 г. на базата на Държавната данъчна служба е създадено Министерството за данъци и такси.

От март 1999 г. до март 2004 г. той е заместник-министър по данъците и таксите. От 18 декември 2006 г. до 29 февруари 2008 г. Михаил Мишустин оглавява Федералната агенция за управление на специални икономически. През 2008-2010 г. е партньор в компания за управление на активи, инвестиционен бизнес, недвижими имоти и развитие на бизнеса в регионите. От 6 април 2010 г. е ръководител на Федералната данъчна служба на Русия.

Мешустин е член на надзорния съвет на хокейния клуб ЦСКА, както и на Академичния съвет на Руската президентска академия за национална икономика и публична администрация. Член е и на Президентския съвет за развитие на финансовия пазар на Русия (2011-2018).

Награден е с орден „За заслуги към отечеството“ IV степен (2015 г.), с почетна грамота на президента на Русия (2013 г.) и благодарности от правителството на Руската федерация (2016 г.).

Вероятният премиер е автор на монографията „Информационни и технологични основи на държавната данъчна администрация в Русия“ (2005). Женен, с трима сина. Играе хокей.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук