Снимка: historyanswers

Страховете от Трета световна война през 60-те години на миналия век са нараснали неимоверно, когато СССР и Китай се сблъскаха на общата си граница, и изказване на шефа на ЦРУ никак не помогна за намаляване на риска от ядрена война, защото след него Пекин започна подготовка за тотален военен сблъсък, пише в своя статия в „Експрес“ Чарлс Брадли.

Напрежението между двете държави ги вкара в пограничния сблъсък на река Амур, на североизточния край на Китай и югоизточния на Русия. С договор от 1828 Царска Русия и Китай са се съгласили територията да е отворена и за двете държави, но впоследствие Москва поема пълния контрол и в Пекин остава чувството за измама.

На 2 март 1969 година китайски войници предприемат изненадваща атака срещу граничарите от КГБ. В ЦРУ смятат, че заповедта за нея издава директно от Председателя Мао. 300 войници от Китайската народна армия изскачат изневиделица и застрелват руските граничари. нападението станало на оспорвания остров Женбао в река Усури, приток на Амур.

Съветският съюз предприема контраатака, изненадва китайските части и, според ЦРУ, им причинява загуби от стотици войници.

След това обаче непредвидимо обстоятелство рязко засилва опасността от прерастването на конфликта в ядрен.

Както пише в през 2010 г. в изследването си „китайско-съветският пограничен конфликт“ Майкъл Герсън, с нарастването на напрежението СССР дори излъчва съобщение към Китай на мандарин:

„Целият свят знае, че основната ударна сила на съветските въоръжени сили са ракетните единици. Обхватът на тези ракети е практически неограничен. те могат да носят ядрени бойни глави, които са много пъти по-мощни от всички експлозиви, използвани в миналите войни, взети заедно.“

В Китай вярват, че заплахата е  реална, защото Съветите вече били показали, че ще се бият с Пекин сериозно, но и защото вече били притеснени от сведенията, че Съветския съюз е информирал друга нация за ядрения си план. За какво ставало дума?

Според Герсън искрата за малко не била запалена от изказване пред журналисти на тогавашният директор на ЦРУ Ричард Хелмс. Той казал, че Москва се консултира с лидери на източноевропейските си съюзници за нападение срещу китайско ядрено съоръжение.

Ричард Хелмс

След тази информация китайският лидер Мао Дзъдун /Дзедун/ обвини Москва в провеждането на „антикитайско военно разгръщане“, размахвайки ядрени оръжия и заплашвайки „нашата страна чрез ядрен шантаж“.

Мао Дзедун /Снимка: Синхуа/

Пекин незабавно започнал подготовка за огромна ескалация на конфликта и пълномащабна война.

В Китай обаче отчаяно искали да избегнат мащабно развитие на този сблъсък, защото СССР имал ядрени оръжия от по-дълго време и щял да има огромно превъзходство над китайските си противници, които под ръководството на Мао залагали на доктрината „човекът преди оръжията“ и разчитали повече на огромната си в жива сила.

През септември 1969 година конфликтът благополучно утихва без да премине в ядрен сблъсък. Напрежението между Русия и Китай оттогава бавно, но сигурно намалява и този процес намери своеобразна кулминация в пускането в употреба на газопровод между тях през декември 2019 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!