чай

Що се отнася до положителните ефекти върху нашето тяло, чаят е всеобхватен. Полифенолите, които той съдържа, подпомагат безвредните бактерии в дебелото и тънкото черво. Учени от Сингапур и Великобритания наскоро проучиха и благоприятното въздействие на чая върху нашата памет, по-конкретно – обработката на информация в напреднала възраст.

Чаят не само ни прави по-умни, но и по-щастливи. Редовната консумация на чай изглежда носи със себе си огромни позитиви. За да продължат с изследването на неговото влияние върху здравето ни, изследователи от Пекинския медицински колеж провеждат изследване от 1998г. насам. Като част от него досега те са говорили с над 100 000 китайци от 15 провинции на страната за тяхната консумация на чай и други навици (тютюнопушене, пиене, хранене и т.н. .) Всички участници в проучването не са имали предишни случаи на сърдечни заболявания.

По-дълга продължителност на живота, по-нисък риск от сърдечни заболявания сред пиещите чай.

След седем години за първи път учените сравняват стойностите, получени от въпросниците (кръвно налягане, кръвна захар и холестерол) с данни от болнични досиета и данни за смърт. Проучването е публикувано в Европейското списание за превантивна кардиология в началото на януари. Слабостта на изследването се състои в това, че събраните данни се основават единствено на информацията, предоставена от респондентите. Ето и някои от фактите:

  • Една трета от участниците пият чай поне три пъти седмично
  • Около половината от тези, пиещи чай най-често, консумират зелен чай; значително по-малко (8 процента) предпочитат черен чай.
  • Редовните консуматори на чай са имали 20 процента по-нисък риск от сърдечни заболявания и 22 процента по-нисък риск да умрат от последствията на тези заболявания.
  • Освен това хората на 50г. са имали с 1,26 години по-голяма продължителност на живота за разлика от тези, които не консумират чай ежедневно.
  • Защитата от сърдечни заболявания се дължи главно на зеления чай, но малкият брой пиещи черен чай затруднява учените да направят конкретен извод.

Полифенолите, които се намират в големи количества в зеления чай, имат антиоксидатно действие и предпазват от опасни метаболитни продукти, които възникват под въздействието на външни дразнители като пушене и стрес, а те имат съществена роля при развитието на различни заболявания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!