Еврохолд

„Еврохолд“ финализира придобиването и вече е собственик на седемте дружества от групата на ЧЕЗ в България, съобщиха от холдинга. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на „Еврохолд“.

Най-голямата сделка от последните години

Това е най-голямата сделка в енергийния сектор за последните 17 години и една от големите на Балканите, допълват от холдинга. Финансовият холдинг „Еврохолд“ финализира придобиването на ЧЕЗ Груп в България след дълг процес по одобрение от регулаторните органи и осигуряване на капитал. Сделката е на стойност 335 милиона евро, а от холдинга обещават подобряване на обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, повече иновации, възобновяеми източници и енергийна ефективност.

С окончателното придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България „Еврохолд“ става собственик на 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България и най-големия доставчик на електроенергия, коментират от холдинга. Сделката се осъществява чрез регистрираното в Нидерландия дружество Eastern European Electric Company, което бе създадено за целите на придобиването на активите на чешката компания у нас.

Ръководството се запазва

От „Еврохолд“ възнамеряват да запазят голяма част от мениджърския състав, но и да поканят нови експерти в него. “Отвъд корпоративното тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България“, коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на холдинга, цитиран от пресцентъра му.

В осъществяването на сделката са включени редица международни консултанти, а средствата са осигурени чрез собствен капитал, синдикиран заем и набиране на капитал от фондовата борса.Сагата за продажбата на активите на електродружеството има няколкогодишна история, която започна с оферта от „Инерком“ на Гинка Върбакова, няколко търга, в които изненадващо влезе и „Еврохолд“. Първоначално холдингът не получи разрешение за придобиване заради застрахователния си бизнес, но след това Комисията за защита на конкуренцията промени становището си и даде „зелена светлина“ на сделката.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук