На снимката: Художествената инсталация "Плаващите кейове" на Кристо

Оригинални плакати представят знакови проекти на Христо Явашев-Кристо и ЖанКлод – неговата съпруга и съавтор, в изложба в Балчик, която се открива в художествената галерия в града.

Колекцията от десет постера с автограф на световноизвестния художник, роден в България, е част от фонда на фестивала „Процес-Пространство“, който събира творци в морския град от десетилетия.

В експозицията са плакати на Стената – артистичен символ на Желязната завеса, Обградените острови в залива Бискейн, Флорида, Чадърите – отворени в един и същи ден в САЩ и Япония като знак за различията и сходствата в културата, и други инсталации, реализирани на емблематични места по света.

Плакатите стават притежание на фестивала в далечната 1992 година, когато неговият основател – изкуствоведът Димитър Грозданов, отправя покана към Кристо да се включи в международния форум на изкуството на неконвенционалните форми.

Известният художник не идва в Балчик, но подпомага инициативата като изпраща собственоръчно подписани плакати на проекти на двойката. На следващата година постерите са показани в Балчик като инсталации с типичните за Кристо и Жан-Клод опаковъчни похвати, а по-късно и в други галерии в страната и чужбина. Изложбата отново връща спомена за Кристо и Димитър Грозданов, които ни напуснаха през 2020 Експозицията ще може да бъде разгледана до края на август.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!